Angela Merkel, iubită de germani, criticată în Europa

Angela Merkel, care va prelua pentru a treia oară consecutiv funcţia de cancelar în urma alegerilor legislative desfăşurate duminică în Germania, este, în acelaşi timp, ‘cea mai puternică femeie din lume’ şi unul dintre cei mai criticaţi lideri europeni, comentează luni AFP.

 Este prima femeie care conduce Germania şi prima femeie după britanica Margaret Thatcher care guvernează o mare ţară europeană.

În vârstă de 59 de ani şi provenită din fosta RDG, Angela Merkel a obţinut un triumf personal: cu o campanie axată în întregime pe persoana ei, partidul său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a obţinut cel mai bun scor de la Reunificarea ţării – în 1990 – cu 41,5% din sufragii.

Numită ‘cancelarul de fier’, pentru modul în care a apărat politica de austeritate, sau ‘Mutti’ (mămică), ea a putut auzi la ultimul său miting de campanie un grup de muzicieni care cântau: ‘Angie, trebuie să salveze lumea’.

Citeste si:  Primul caz de contaminare cu E.Coli în Suedia fără legătură cu cazurile din Germania

Pe străzile din Lisabona sau Madrid au apărut însă poze care o înfăţişau pe Angela Merkel cu o mustaţă ca a lui Hitler, sau sloganuri de tipul: ‘Merkel nazistă, afară!’. La Atena, mulţimea a acuzat-o că doreşte să îngenuncheze Grecia pentru a o spolia mai bine.

După opt ani de mandat, uzura nu pare să o urmărească. Rezistenţa sa în timpul reuniunilor europene la vârf de la Bruxelles şi pasiunea sa pentru operă au făcut să fie supranumită ‘Regina nopţii’.

Angela Merkel se bucură de o popularitate fără pereche în Germania după al Doilea Război Mondial, potrivit sursei citate. ‘Ea a devenit un fel de mamă a naţiunii’, estimează politologul Oskar Niedermayer.

Adversarii săi îi reproşează o gestiune fără viziune politică. Angela Merkel se doreşte pragmatică şi nu se teme de virajele de 180 de grade, precum acela privind energia nucleară. În 2010, decidea să prelungească activitatea centralelor. Apoi, după catastrofa de la Fukushima din martie 2011, ea a anunţat renunţarea la energia nucleară până în 2022.

Citeste si:  Berlinul afirmă că germanii nu sunt spionaţi de SUA

Biograful său Gerd Langguth o prezenta ca pe un ‘sfinx’ care a învăţat sub dictatura est-germană să-şi disimuleze opiniile.

Născută la Hamburg, ea a crescut în fosta Germanie de Est (RDG). Doctor în fizică, şi-a mărturisit recent o greşeală din tinereţe, aceea de a se fi îmbătat cu lichior de cireşe la 18 ani. Angela Dorothea, născută Kasner, mare admiratoare a Ecaterinei a II-a a Rusiei, era un copil dotat pentru rusă şi matematică şi visa să practice patinajul artistic.

Angela Merkel şi-a început cariera politică la căderea Zidului Berlinului. Descoperită de Helmut Kohl în 1990, ea a primit două portofolii ministeriale din partea ‘cancelarului Reunificării’, Mediul şi Femeile. A profitat de un scandal de finanţare ocultă a CDU pentru a lua locul mentorului său în fruntea acestei formaţiuni în anul 2000.

Citeste si:  Iohannis: Marea Neagră trebuie să constituie o zonă de importanţă strategică

Protestantă, fără copii, divorţată (ea păstrează numele Merkel al primului soţ) şi recăsătorită cu un chimist de renume, însă şters, Joachim Sauer, ea s-a impus ca şef al unui partid de tradiţie catolică, dominat de oameni din Germania de Vest.

Luată în râs pentru lipsa de eleganţă, purtând taior-pantalon, un model, zeci de culori, Angela Merkel a optat pentru discreţie în ceea ce priveşte viaţa sa privată. Poate fi văzută uneori făcându-şi cumpărăturile la supermarket, imagine aflată la ani-lumină distanţă de cea a liderilor principalelor puteri mondiale.

Singurul său lux, în vacanţă, este o seară la Festivalul Wagner din Bayreuth, după care dispare în munţi, pentru drumeţii, adaugă sursa citată.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close