EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

ANRE: Tranzacţiile pe piaţa angro de energie şi gaze trebuie înscrise într-un registru european

Participanţii la pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale trebuie să se înscrie într-un registru la nivel naţional şi european, prin care transmit informaţii despre toate tranzacţiile efectuate, potrivit ultimului regulament european din domeniu, arată un document publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

‘Prin participant la piaţă înţelegem orice persoană, inclusiv operatori de sisteme de transport, care se angajează în tranzacţii, inclusiv prin plasarea de ordine de tranzacţionare pe una sau mai multe pieţe angro. Instituirea registrului naţional al participanţilor la piaţă se realizează în termen de trei luni de la data la care Comisia adoptă actele de punere în aplicare privind cerinţele de raportare a tranzacţiilor. Întrucât este probabil ca aceste acte să fie emise în luna septembrie a.c., ANRE
consideră necesar începerea procesului de pregătire a înscrierilor în registrul naţional’, se arată în document.

Registrul asociază un cod de identificare unic fiecărui participant la piaţă şi conţine informaţii suficiente pentru a identifica participantul la piaţă, inclusiv detalii relevante legate de numărul său de TVA, locul în care este stabilit, persoanele responsabile pentru deciziile sale operaţionale şi cele referitoare la tranzacţii, precum şi operatorul sau beneficiarul final al activităţilor de tranzacţionare ale participantului la piaţă.

‘Informaţiile conţinute de registrul naţional sunt stabilite de Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei – ACER prin Decizia nr. 01/2012 referitoare la înregistrarea participanţilor în conformitate cu art. 9(3) din Regulament. Vă informăm că efectuarea tranzacţiilor pe piaţa angro de energie electrică, respectiv gaze naturale va fi condiţionată de înscrierea în registrul naţional al participanţilor la piaţă. Pe baza informaţiilor furnizate de autorităţile naţionale de reglementare, ACER instituie un registru european al participanţilor la piaţă’, precizează documentul ANRE.

De asemenea, în conformitate cu ultimul regulament european, participanţii la piaţă au obligaţia raportării către ACER a tranzacţiilor, inclusiv a ordinelor de tranzacţionare de pe pieţele angro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata