BNR: Ameliorare a principalilor indicatori economici în sectorul industrial

Potrivit unui sondaj de conjunctură realizat de Banca Naţională, pentru luna septembrie se înregistrează o ameliorare a principalilor indicatori economici la nivelul sectorului industrial, estimările rămânând favorabile şi în urma eliminării influenţei sezoniere reprezentate de finalizarea concediilor de odihnă în majoritatea companiilor.

„Volumul producţiei industriale va cunoaşte o puternică inversare a traiectoriei (soldul opiniilor s-a majorat până la +42 la sută), iar panta ascendentă se va menţine probabil pe un orizont mai îndelungat, date fiind estimările pozitive formulate şi în privinţa portofoliului total al comenzilor (+52 la sută) – cu contribuţia consistentă a cererii pentru export. Activitatea din construcţii va marca o întrerupere a tendinţei crescătoare atât în cazul producţiei, cât şi în cel al comenzilor (soldul opiniilor este aproape nul pentru ambii indicatori).

Stocurile de produse finite îşi vor menţine traiectoria ascendentă în industrie (sold conjunctural: +14 la sută), în timp ce în construcţii se anticipează o nouă scădere a indicatorului (-7 la sută). Pentru ambele sectoare economice, concluzia se păstrează şi după eliminarea influenţei factorilor sezonieri. Disponibilul de materii prime se va situa la un nivel normal în cele două sectoare analizate (cu posibilitatea unui uşor deficit în construcţii)”, arată sondajul, publicat în Buletinul de Conjunctură al BNR.

Potrivit sondajului,„expectaţiile pentru sectorul construcţiilor şi-au pierdut optimismul, perspectivă care se menţine (şi chiar se accentuează) în urma ajustării seriilor de solduri conjuncturale.

„Cererea insuficientă continuă să exercite un efect nefavorabil asupra activităţii ambelor sectoare economice, acest factor fiind invocat de aproximativ 45 la sută din totalul managerilor din industrie şi respectiv de peste 51 la sută din numărul operatorilor din construcţii. Blocajul financiar este resimţit de aproximativ jumătate din numărul total al respondenţilor din construcţii şi, în proporţie de circa 10 la sută, de operatorii industriali.

Influenţe negative, de amplitudine relativ scăzută, vor exercita ratele înalte ale dobânzilor bancare şi evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale. Atât operatorii din industrie, cât şi cei din construcţii vor efectua noi ajustări ale dimensiunii personalului, procesul consemnând însă o posibilă atenuare în industrie şi o uşoară accentuare în construcţii”, potrivit sondajului.

Pentru luna septembrie, peste 87 la sută dintre respondenţii din industrie şi din construcţii nu întrevăd modificări ale preţurilor de producţie. În industrie însă, majorarea soldului opiniilor (până la +9 la sută) indică posibilitatea unei creşteri moderate a indicatorului. Industria va consemna, probabil, o reluare a acumulărilor de capital (evoluţie confirmată şi de seria ajustată), în condiţiile în care soldul conjunctural şi-a inversat semnul (de la -10 la +20 la sută).

În construcţii, investiţiile îşi vor accentua traiectoria descendentă, sugerată de adâncirea soldului negativ al opiniilor atât în cazul seriei brute, cât şi al celei ajustate. Rata profitabilităţii se va îmbunătăţi în industrie (sold conjunctural: +9 la sută), dar va cunoaşte o reducere (marginală) în construcţii, potrivit datelor publicate de Banca Naţională.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.