Braşov: Preţul gigacaloriei rămâne acelaşi ca anul trecut – 170 de lei

Preţul gigacaloriei la Braşov rămâne acelaşi ca anul trecut, 170 de lei, pentru cei 12.000 de abonaţi rămaşi în sistemul centralizat, a declarat luni,  viceprimarul Braşovului, Răzvan Popa.

„Căldura pentru braşovenii rămaşi în sistemul centralizat este asigurată de o societate privată care foloseşte cogenerarea de înaltă eficienţă pentru a produce energie termică şi energie electrică. Pe noi ne interesează energia termică care este furnizată la un preţ, sub preţul de producţie al CET-ului, societate care în acest moment este închisă pentru că este în insolvenţă. Sistemul de încălzire centralizat construit înainte de 1990 este supradimensionat faţă de necesităţi, ceea ce înseamnă că pierderile sunt foarte mari”, a spus viceprimarul.

Potrivit acestuia, pierderile sunt de două feluri: tehnice – din cauza conductelor foarte mari şi a reţelei foarte lungi şi financiare – care rezultă din faptul că sunt foarte puţini abonaţi faţă de câţi ar trebui să fie ca sistemul să fie eficient.

„Faptul că, ani de zile, nu s-au făcut niciun fel de investiţii ne-a adus în situaţia de acum, când costurile pentru a redimensiona tot sistemul sunt foarte mari şi nu se pot face toate odată. Ne-am propus ca, în următorii 2-3 ani să reuşim să reabilităm mai mult de 50% din ceea ce înseamnă reţea. Am început cu partea de transport, care este mai puţin costisitoare decât cea de distribuţie, şi apoi probabil vom intra pe partea de distribuţie, unde întotdeauna Guvernul a sprijinit în proporţie de 30-40 % aceste investiţii”, a afimat Răzvan Popa.

Conform acestuia, datorită preţului mic al gigacaloriei, câteva zeci de persoane s-au rebranşat la sistemul centralizat de încălzire, instituţiile publice fiind „în topul” acestora.

El a precizat că şcolile şi instituţiile publice aflate în subordinea Consiliului Local au fost rebranşate, sau sunt în curs de rebranşare, stabilindu-se că, dacă se merge pe sistemul centralizat se fac economii la bugetul local.

„La ultima estimare făcută în această primăvară pentru şcoli, s-a observat că economia făcută lunar pentru plata căldurii în sistem centralizat faţă de cel cu centrală proprie este undeva la 200.000 de lei pe lună. Mai avem cereri de rebranşare din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, câteva cămine şi clădirea Aulei Universităţii „Transilvania”, câteva blocuri care se află în construcţie. Proprietarii se lasă convinşi mai greu având în vedere istoria CET-ului”, a explicat viceprimarul.

Municipalitatea a implementat în urmă cu doi ani un proiect pilot cu contorizare pe verticală, cu ceas la fiecare apartament la un bloc, atât pentru cei aflaţi în sistemul centralizat cât şi pentru cei cu centrale de apartament care au fost monitorizaţi timp de o lună. Suma pe care a trebuit să o plătească la sfârşit de lună a fost mai mică cu 50-60 de lei faţă de sistemul de încălzire cu centrală proprie.

„Există încă reticenţă pentru revenirea la sistemul centralizat, dar, în timp, acest sistem de contorizare individuală se va face cu investiţii foarte mari. Cei care s-au debranşat în ultimii ani trebuie aduşi în sistem, dar este greu. De exemplu, avem cartierul Valea Cetăţii cel mai modern construit în anii ’83-’84, cel mai căutat, unde toţi locatarii sunt debranşaţi de la sistemul centralizat. Doar o grădiniţă şi o şcoală din tot cartierul primesc căldură în sistem centralizat”, a mai spus viceprimarul.

Sursa citată a adăugat că municipalitatea se află în discuţii avansate cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru accesarea unui credit pentru reabilitarea reţelei şi contorizarea individuală pe fiecare apartament, în valoare de 12 milioane de euro, pentru om perioadă de nouă ani, cu o dobândă de 2,70%. Jumătate din sumă ar merge pentru partea de reabilitare a reţelelor, iar cealaltă jumătate pentru contorizare, a subliniat viceprimarul.

Potrivit acestuia, la ora actuală, în Braşov, sunt 12.000 de abonaţi racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, faţă de 80.000 în anul 1990.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.