Cel mai bogat om din China lansează „oraşul cinematografiei” cu staruri de la Hollywood

Conglomeratul chinez Wanda Group a lansat duminică, în prezenţa unor staruri americane şi asiatice, un ambiţios proiect ce vizează crearea unui ‘oraş al cinematografiei’ la Qingdao, unde îşi propune să realizeze aproximativ 100 de filme pe an, concurând celebrul Hollywood, relatează AFP.

În cadrul proiectului are loc construirea unui imens complex, cu o suprafaţă de 376 hectare, dintre care 200 destinate producţiei cinematografice, care ar urma să intre în funcţiune începând din 2016.

‘Acest oraş oriental al cinematografiei’, care reprezintă o investiţie totală de 50 miliarde de yuani (6,1 miliarde de euro), ‘este un proiect major pentru aplicarea politicii naţionale ce vizează să facă din China o putere culturală’, a declarat duminică directorul Wanda, Wang Jianlin, în cursul unei fastuoase ceremonii la intrarea în oraş.

Wang a fost clasat cel mai bogat om din China într-un clasament publicat la începutul lunii septembrie de revista Forbes. Localizat la periferia oraşului Qingdao (est), complexul va include 20 de studiouri, fiind cel mai mare studio din lume cu o suprafaţă de 10.000 m2, şi ar urma să producă ‘cel puţin 100 de filme pe an’ în total. Wanda Jianlin a asigurat că a încheiat acorduri preliminare pentru a se asigura că aproximativ 30 de filme străine vor fi realizate în fiecare an.

Pe covorul roşu al ceremoniei inaugurale s-au succedat nu numai vedete chineze, între care artista Zhang Ziyi sau actorul Xu Zheng, dar şi o pleiadă de staruri ale industriei cinematografice americane, Nicole Kidman, Leonardo DiCaprio, John Travolta precum şi Ewan McGregor şi Catherine Zeta-Jones.

Cheryl Isaacs, preşedintele Academiei de film americane (Ampas), care acordă în fiecare an premiile Oscar la Los Angeles, a asigurat că organizaţia sa salută proiectul grupului Wanda de a face din oraşul Qingdao un centru internaţional al cinematografiei. Potrivit proiectului, complexul de la Qingdao va include şi un vast spaţiu dedicat publicului, o sală de proiecţie de 3.000 de locuri, montagne-russe acvatic precum şi un centru comercial şi şapte hoteluri. Wanda, primul proprietar de săli de cinema din lume, este un conglomerat gigant privat ale cărui activităţi variază de la sectorul imobiliar la vânzări.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.