EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

Dosarul privatizărilor strategice, amânat pentru 3 octombrie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat luni pentru 3 octombrie dosarul în care fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată pentru trădare prin transmitere de secrete, în dosarul privatizărilor strategice.

 La termenul de luni, avocaţii au propus audierea mai multor martori, audiere amânată până la ascultarea CD-urilor cu înregistrări telefonice şi ambientale efectuate de procurori.

Ascultarea materialelor înregistrate a fost făcută pe timpul verii la ÎCCJ, în prezenţa procurorului de şedinţă şi a avocaţilor inculpaţilor, după ce aceştia din urmă au susţinut că transcrierile aflate la dosar nu corespund cu discuţiile pe care le-au purtat clienţii lor.

Tot la termenul de luni, avocatul lui Mihai Dorinel Mucea a cerut reaudierea clientului său, pentru că acesta doreşte să dea un supliment de declaraţie.

Pe data 30 martie 2009, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy în dosarul privatizărilor strategice.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Kerekeş Gabor, Călin Mircea Flore, senior director Credit Suisse First Boston (CSFB) Europe Ltd. Londra, cu dublă cetăţenie, română şi engleză, cetăţeanul ceh Michal Susak, Mustafa Oral, de origine turcă.

Pe data de 11 aprilie 2009, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a conexat dosarele lui Vadim Benyatov, acuzat de spionaj, cu cel al lui Stamen Stancev, Dorinel Mucea şi Mihai Radu Donciu, acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete. Ulterior, ÎCCJ a decis conexarea acestui dosar cu cel al foştilor miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005-2006, în calitate de ministru şi preşedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud SA, Codruţ Şereş ar fi contribuit intelectual şi material la culegerea, obţinerea şi transmiterea de date şi informaţii confidenţiale, secrete economice şi comerciale.

În rezoluţiile întocmite de procurori se arată că fostul ministru al Economiei ar fi avut mai multe întâlniri, în cursul anului 2005, cu bulgarul Stamen Stancev, pentru a pune la punct un act normativ ce urma să fie promovat în Guvern, privind vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, aflat în portofoliul MEC-OPSPI, în favoarea Asociaţiei salariaţilor Petrom (PAS), controlată de Liviu Luca.

Proiectul de lege nu a fost adoptat însă de Guvern, din cauza opoziţiei unor miniştri.

Pe 18 aprilie 2007, Stamen Stancev, Dorinel Mucea şi Radu Mihai Donciu au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, precum şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.

Ulterior, Vadim Benyatov a fost trimis şi el în judecată.

Potrivit procurorilor, Vadim Benyatov a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat extern, format din Stamen Stancev, Susak Michal, Mustafa Oral, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din Ministerul Economiei, şi Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

Grupul era concentrat pe obţinerea de date şi informaţii secrete referitoare la privatizarea unor societăţi strategice româneşti din domeniile energetic şi de comunicaţii.

Procurorii mai spun că Benyatov a folosit informaţiile obţinute de la ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat atât cu prilejul întâlnirilor oficiale în procesele de negociere, cât şi în cadru extraoficial, cu Dorinel Mucea, Radu Donciu şi Zsolt Nagy.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata