EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Ecuador: 55 de posturi de radio şi televiziune vor rămâne în curând fără licenţă de emisie

Guvernul ecuadorian a anunţat vineri că va retrage în curând licenţa de emisie pentru 55 de posturi de radio şi televiziune din cauza nerespectării unei prevederi din controversata lege privind comunicaţiile, adoptată de curând, scrie AFP.

Ministrul comunicaţiilor din cabinetul de la Quito, Jaime Guerrero, a anunţat presei că 51 de posturi de radio şi patru canale de televiziune nu s-au conformat reglementărilor care le obligau să prezinte o declaraţie sub jurământ că folosesc de doi ani în nume propriu frecvenţele ce le-au fost atribuite.

Potrivit demnitarului ecuadorian, această infracţiune va fi sancţionată cu retragerea ‘în scurt timp’ a frecvenţelor acordate posturilor în cauză al căror nume nu a fost dezvăluit.

Legea privind comunicaţiile a fost votată în luna iunie în Congresul de la Quito la iniţiativa preşedintelui ţării, Rafael Correa, un lider socialist aflat în conflict deschis cu mass-media private cu un ton prea critic la adresa politicii sale, cărora le reproşează că încearcă să destabilizeze guvernul.

Noile reglementări prevăd o nouă repartizare a frecvenţelor în trei părţi egale, între mass-media publice, comunitare şi grupuri private care erau până în prezent în poziţie dominantă cu aproximativ 80% din piaţa audio-vizuală. Legea se referă, de asemenea, la înfiinţarea unui consiliu de supraveghere care are posibilitatea de a sancţiona cu amenzi mass-media ce refuză să îşi retuşeze informaţiile.

La începutul lunii septembrie, un grup de jurnalişti a depus un recurs pentru neconstituţionalitatea legii, considerând că încalcă libertatea de exprimare. Curtea Constituţională nu a dat încă o hotărâre cu privire la acest recurs.

Rafael Correa este de părere că legea are ca scop să permită ‘o presă bună, o adevărată libertate de exprimare’ în faţa marilor trusturi de comunicaţii, calificate de şeful statului ca fiind ‘mercantile’ şi ‘mincinoase’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata