Fukushima: Fluxul de apă contaminat ajunge până pe coasta de est a Australiei şi Indoneziei

Fluxul de apă contaminată ajunge până pe coasta de est a Australiei şi Indoneziei. Această concluzie aparţine oamenilor de ştiinţă de la Institutul de Cercetare a Meteorologiei din Japonia, conform site-ului Fukushima Diary.

Cesiu-137, degajat în apa de mare de instalaţiile avariate de la centrala nucleară Fukushima face o ‘incursiune’ în estul Oceanului Pacific şi ajunge pe coasta Indoneziei şi Filipinelor, a declarat cercetătorul Michio Aoyama de la Institutul de Cercetare a Meteorologiei din Tokyo (Japan Meteorological Research) la ultima sesiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Citeste si:  Romania's first progress evaluation report on anti-money laundering adopted in Strasbourg

După aceasta, fluxul de apă contaminat îşi continuă călătoria, îndreptându-se spre est, în Oceanul Pacific, face un ocol al Ecuatorului şi se scurge în Marea Tasmaniei, situată între Australia şi Noua Zeelandă, în parte de sud- vest a Pacificului de Sud.

Conform estimărilor experţilor niponi, fluxul de apă contaminată se apropie de coasta de est a Australiei şi a Papua Noua Guinee, la 0 -200 m adâncime.

Cercetătorii japonezi au ajuns la aceste concluzii pe baza simulării pe calculator al unui traseu pentru Cs-137 în partea de nord a Oceanului Pacific.

Citeste si:  Seism cu magnitudinea de 6,1 grade în largul Indoneziei

Zilnic, 60 miliarde Bq (Becquerel) din cesiu-137 şi stronţiu-90 se degajă de la centrala nucleară avariată Fukushima în ocean, mai atrag atenţia experţii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata