Fukushima: Fluxul de apă contaminat ajunge până pe coasta de est a Australiei şi Indoneziei

Fluxul de apă contaminată ajunge până pe coasta de est a Australiei şi Indoneziei. Această concluzie aparţine oamenilor de ştiinţă de la Institutul de Cercetare a Meteorologiei din Japonia, conform site-ului Fukushima Diary.

Cesiu-137, degajat în apa de mare de instalaţiile avariate de la centrala nucleară Fukushima face o ‘incursiune’ în estul Oceanului Pacific şi ajunge pe coasta Indoneziei şi Filipinelor, a declarat cercetătorul Michio Aoyama de la Institutul de Cercetare a Meteorologiei din Tokyo (Japan Meteorological Research) la ultima sesiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

După aceasta, fluxul de apă contaminat îşi continuă călătoria, îndreptându-se spre est, în Oceanul Pacific, face un ocol al Ecuatorului şi se scurge în Marea Tasmaniei, situată între Australia şi Noua Zeelandă, în parte de sud- vest a Pacificului de Sud.

Conform estimărilor experţilor niponi, fluxul de apă contaminată se apropie de coasta de est a Australiei şi a Papua Noua Guinee, la 0 -200 m adâncime.

Cercetătorii japonezi au ajuns la aceste concluzii pe baza simulării pe calculator al unui traseu pentru Cs-137 în partea de nord a Oceanului Pacific.

Zilnic, 60 miliarde Bq (Becquerel) din cesiu-137 şi stronţiu-90 se degajă de la centrala nucleară avariată Fukushima în ocean, mai atrag atenţia experţii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.