EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Iranul preia controlul asupra centralei nucleare de la Bouchehr

0

Iranul preia luni controlul asupra centralei nucleare civile de la Bouchehr (localitate situată în sudul ţării), proiect vechi de peste 35 de ani şi terminat de Rusia, care a cunoscut numeroase întreruperi înainte de a fi realizat şi utilizat la întreaga capacitate, relatează AFP.

 Moscova a preluat în 1995 construirea unicei centrale iraniene, începută de compania germană Siemens înainte de revoluţia islamică din 1979, care însă a refuzat să continue lucrările. Acestea au fost întrerupte în timpul războiului Iran-Irak (1980-1988) şi urmau să fie terminate iniţial în 1999.

Centrala nu a fost inaugurată decât în 2010, dar multiple incidente tehnice au împiedicat repunerea sa în activitate, evenimentul având loc abia în 2011. Unii responsabili iranieni au acuzat Moscova că tergiversează lucrările sub presiunea SUA, care au încercat în van să împiedice realizarea proiectului.

Programul nuclear iranian este de mai mulţi ani obiectul unui conflict între Iran şi marile puteri occidentale. Acestea suspectează Teheranul, în pofida dezminţirilor sale, că încearcă să obţină arma atomică în special prin programul său de îmbogăţire a uraniului.

Construirea centralei a provocat neliniştea ţărilor vecine Iranului, în special monarhiilor arabe, care au exprimat rezerve cu privire la fiabilitatea instalaţiilor sale şi capacitatea de a depăşi consecinţele unui cutremur, ţara fiind situată pe mai multe falii seismice importante.

O ceremonie oficială este prevăzută în prezenţa lui Ali Akbar Salehi, şeful Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA), a ministrului energiei Hamid Chit-Chian şi a unor responsabili ruşi.

Centrala va fi ‘sub garanţia părţii ruse încă doi ani şi un anumit număr de experţi ruşi vor rămâne la faţa locului pentru a acorda sfaturi şi susţinere tehnică’ în caz de necesitate, a precizat duminică dl Salehi, citat de agenţia oficială Irna.

Bouchehr, sub controlul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), a fost construită de Agenţia federală rusă a energiei atomice (Rosatom). Ea va fi încredinţată Companiei iraniene de producţie şi de dezvoltare a energiei atomice, care depinde de OIEA.

Partea rusă s-a angajat să furnizeze combustibil centralei 10 ani şi să recupereze combustibilul uzat.

Iranul şi-ar putea extinde parcul nuclear civil prin construirea, tot de către Rusia, a unei a doua centrale de 1.000 megawaţi la Bouchehr.

‘Negocierile continuă şi au progresat’, iar lucrările ‘vor începe în curând’, a declarat duminică Salehi fără să aproximeze data.

Cotidianul rus Kommersant, citând o sursă apropiată Kremlinului, a afirmat că Moscova este gata să semneze cu Teheranul un acord pentru a construi un al doilea reactor în centrala de la Bouchehr,

Iranul afirmă că vrea să producă 20.000 de megawaţi electricitate din surse nucleare, ceea ce ar necesita construirea a 20 de reactoare de câte 1.000 megawaţi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.