MTS vizează reducerea şomajului sub 20% în rândul tinerilor între 15-24 de ani

Ministerul Tineretului şi Sportului îşi propune ca prin implementarea strategiei naţionale pentru tineret – document programatic aflat în dezbatere – să reducă şomajul în rândul tinerilor cu vârste între 15-24 de ani de la 22,7% la sub 20% pentru perioada 2014-2020, a declarat Cristian Cosmin, secretar de stat pe probleme de tineret în cadrul MTS din partea conservatorilor, duminică în cadrul unei conferinţe de presă a PC.

„Anul acesta, după 12 ani, am lansat în dezbatere publică strategia naţională în domeniul tineretului pentru perioada 2014-2020, unde ne propunem să avem o absorbţie cât mai bună a fondurilor europene dedicate acestui domeniu, al tineretului. Menţionez că de foarte mult timp, de 12 ani, România nu a mai avut o strategie în acest domeniu, lucru care s-a simţit şi acest domeniu a fost lăsat de către guvernările precedente într-o oarecare umbră. Ne propunem să ridicăm foarte mult această activitate de tineret, să identificăm problemele cu care se confruntă tinerii şi să realizăm pe baza acestei strategii un plan naţional de acţiune pentru tineret, precum şi planuri sectoriale. O strategie interministerială în aşa fel încât tinerii să beneficieze de sprijinul tuturor ministerelor implicate în problemele de tineret şi nu doar în ale ministerului Tineretului şi Sportului”, a declarat secretarul de stat Cristian Cosmin.

Întrebat care ar fi principalele direcţii ale viitoarei strategii naţionale pentru tineret, secretarul de stat în MTS a precizat că modelul ales este „cel european, de bune practici”.

„Avem patru piloni importanţi pe această strategie: cultură şi educaţie nonformală, muncă şi antreprenoriat, participare şi voluntariat şi sănătate, sport şi recreere. În mijlocul acestor patru piloni importanţi se află incluziunea socială. Ne dorim ca prin această strategie să reducem, în primul rând, şomajul în rândul tinerilor care, cel puţin pe segmentul cel mai afectat, şi aici mă refer la 15-24 de ani, în România este undeva la 22,7%. Este într-o uşoară scădere, dar este în media europeană, media europeană fiind undeva la 24%. Şi încercăm ca prin această strategie şi printr-o coordonare foarte bună intersectorială să reducem şomajul undeva la sub 20%, cel puţin în cazul acestei categorii de vârstă”, a afirmat secretarul de stat în MTS.

Despre o estimare a fondurilor europene care ar urma să fie atrase în perioada 2014-2020 pentru programe aferente strategiei destinate tinerilor, Cristian Cosmin a precizat că în discuţie la nivelul UE se află programul Erasmus plus sau Erasmus for all.

„Încă se discută la nivelul Uniunii Europene şi, din câte ştiu eu, fondurile dedicate tineretului pe următoarea perioadă de programare vor fi undeva în jur de patru miliarde de euro, per total. De aici, în funcţie şi de cum ne mişcăm, vom putea absorbi o sumă mai mare sau mai mică”, a mai declarat secretarul de stat în MTS.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.