OIM: Numărul copiilor exploataţi prin muncă a scăzut cu o treime din 2000

Numărul de copii care lucrează în lume a scăzut cu o treime din 2000, ajungând de la 246 de milioane la 168 de milioane, indică un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), publicat luni, relatează AFP.

‘Mergem în direcţia bună, însă progresele sunt încă prea lente. Dacă vrem cu adevărat să punem capăt flagelului copiilor exploataţi prin muncă în viitorul apropiat, trebuie să ne dublăm eforturile la toate nivelurile. Există 168 de milioane de motive bune pentru acest lucru’, a comentat directorul general al OIM, Guy Ryder.

Luna viitoare se va desfăşura, la Brasilia, o conferinţă internaţională privind exploatarea copiilor prin muncă, aminteşte agenţia de presă franceză. Cea mai mare parte a progreselor înregistrate în acest domeniu a fost realizată între 2008 şi 2012, când numărul estimat al copiilor care lucrează a scăzut de la 215 la 168 de milioane.

Aproape jumătate din aceşti copii sunt angajaţi în activităţi periculoase, care le pun în pericol sănătatea, siguranţa şi dezvoltarea morală, notează raportul. În prezent, numărul de minori în această situaţie este de 85 de milioane, faţă de 171 de milioane în 2000.

Cel mai mare număr de copii care lucrează se află în regiunea Asia-Pacific (circa 78 de milioane), iar proporţia numărului de copii care muncesc raportat la populaţie este cea mai mare în Africa subsahariană (circa 59 de milioane – peste 21%). În Orientul Mijlociu şi Africa de Nord lucrează circa 9,2 milioane de minori, iar în America Latină şi Caraibe, 12 milioane.

Conform OIM, numărul de minori exploataţi prin muncă a scăzut cu 40% în rândul fetelor şi cu 25% în rândul băieţilor.

Cei mai mulţi dintre aceşti copii lucrează în domeniul agricol (98 de milioane – 59%), urmat de servicii (54 de milioane) şi industrie (12 milioane).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.