CFA: Indicatorul de încredere macroeconomică, cel mai ridicat nivel din mai 2012

Indicatorul de încredere macroeconomică pentru luna august 2013 a fost de 47,8 puncte, cea mai ridicată valoare înregistrată începând cu mai 2012, arată sondajul periodic al CFA privind percepţia asupra evoluţiei macroeconomice în România.

 Evoluţia pozitivă a indicatorului s-a datorat în special îmbunătăţirii indicatorului condiţiilor curente.

Indicatorul de încredere macroeconomică are valori cuprinse între zero (lipsa încrederii) şi 100 de puncte (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale.

„Indicatorul condiţiilor curente a fost de 33, în creştere faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat valoarea de 56,9 (cu un punct mai mică decât valoarea înregistrată în luna anterioară), arată sondajul remis, marţi.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, pentru orizontul de timp de şase luni, valoarea înregistrată este 4,4600, faţă de 4,5000 în luna anterioară, iar pentru 12 luni este de 4,5000, valoare similară cu exerciţiul anterior.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (SUA). CFA România este una dintre cele 136 de societăţi membre ale CFA Institute. CFA România are peste 140 de membri.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.