Conducerea liberalilor germani şi-a anunţat demisia după eşecul istoric în alegeri

Căderea liberalilor germani (FDP) continuă, după ce conducerea formaţiunii şi-a anunţat luni seară demisia, în urma eşecului istoric în alegeri, relatează site-ul thelocal.de.

 Cinci miniştri în exerciţiu, printre care şi ministrul de externe Guido Westerwelle, şi-au anunţat demisia.

Fostul ministru al justiţiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberger şi ministrul sănătăţii Daniel Bahr s-au alăturat luni lui Westerwelle şi vicecancelarului şi ministrului economiei Philipp Rosler, anunţându-şi la rândul lor demisia.

Rainer Bruderle şi-a pierdut automat poziţia de lider al grupului parlamentar al FDP, după ce partidul său nu a mai reuşit să intre în parlament, pentru prima dată în ultimii 65 de ani, în urma eşecului la alegerile de duminică.

Partidul, care nu a obţinut decât 4,8% din voturi, sub pragul de 5% necesar pentru intrarea în legislativ, a pierdut toate cele 93 de locuri de parlamentar.

În afara parlamentului, liberalii se vor strădui să atragă atenţia şi este de aşteptat să se confrunte cu probleme financiare deoarece vor primi mai puţini bani de la stat.

Conducerea şi-a anunţat demisia în contextul criticilor puternice la adresa strategiei de campanie de ultim moment de a cerşi voturi de la susţinătorii CDU, strategie despre care numeroşi susţinători au spus că a marcat pierderea respectului din partea electoratului.

Între timp, toate speranţele sunt puse în liderul în devenire Christian Linder (34 de ani), care a promis că va aduce partidul din nou în parlament la alegerile viitoare.

Pentru asta, partidul va trebui să-şi câştige respectul, a spus Linder, sugerând că formaţiunea nu a evidenţiat lucrurile care o diferenţiau de partenerii de coaliţie CDU.

„Nu totul a fost rău, dar o bună parte a fost, evident, neconvingătoare”, a spus el.

Partidul este reprezentat în continuare în nouă din cele 16 parlamente regionale.

FDP va alege o nouă conducere la congresul din noiembrie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.