Daniel Barbu: Mi-aş dori să văd cetăţenii spunând „Salvaţi patrimoniul de la Roşia Montană”

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a afirmat luni că în cazul în care lucrările la exploatarea minieră Roşia Montană se vor sista şi-ar dori să vadă cetăţenii în stradă strigând „Salvaţi patrimoniul de la Roşia Montană”.

 „Eu mă tem că dacă se vor sista lucrările acolo, nu mă interesează compania în mod particular, (…) mi-aş dori să văd cetăţenii în stradă spunând ‘salvaţi patrimoniul de la Roşia Montană’. Se inundă galeriile, se dărâmă casele pentru că nu mai are cine să le restaureze, bisericile cad, pentru că 2.600 de oameni împărţiţi în cinci confesiuni nu prea au posibilitatea să îşi întreţină parohiile, nu? Voi fi curios să văd cetăţeni demonstrând atunci spunând salvaţi Roşia Montană, se distruge patrimoniul la Roşia Montană”, a declarat ministrul Culturii la Palatul Parlamentului la audierile din Comisia specială pentru Roşia Montană.

Ministrul a explicat că nu există garanţii pentru investiţiile în patrimoniu, aşa cum există garanţiile de mediu.

„Există un program de restaurare, conservare şi valorificare. Potrivit acordului, ministerul poate constata nerespectarea acordului şi poate solicita rezilierea licenţei, dar dacă ei nu o fac nu ne pun ei într-un cont bani s-o facem noi”, a spus Barbu.

Daniel Barbu a susţinut că în cazul în care litera acordului va fi respectată, în 10-12 ani vom putea propune Roşia Montană pentru clasarea pe „lista tentativă UNESCO”.

„Dacă aceste mine conservate din care se evacuează constant apa vor fi abandonate, în circa trei luni ele vor fi umplute de apă, deci nu vom avea ce clasa. Prin suplimentarea bugetului culturii nu veţi socoti că e oportun să alocăm circa 30 de milioane de euro pe an patrimoniului de la Roşia Montană pentru a putea asigura întreţinerea acestor galerii romane. Aerisirea, sistemul de evacuare al apei, iluminatul reprezintă costuri pe care cu onestitate Ministerul Culturii nu şi le poate permite în acest moment”, a spus Barbu.

El a explicat că până în 2001 nimeni nu a fost preocupat de situaţia patrimoniului de la Roşia Montană, iar în 2001 Ministerul Culturii a elaborat un program naţional de cercetare şi conservare a patrimoniului care a fost finanţat din fonduri publice până în 2007.

„Patrimoniu de suprafaţă, centrul istoric al localităţii care are 300 de case, dintre acestea 41 incluzând şi 5 biserici: una Greco-Catolică, una Ortodoxă, una Romano-Catolică, una Reformată, şi una Unitariană sunt clasate monumente istorice de grupa B, (…) cu alte cuvinte nu sunt monumente, dincolo de valoare lor incontestabilă, de un caracter excepţional, care să fie în grija naţiunii în întregul ei”, a susţinut ministrul Culturii.

Daniel Barbu a subliniat că după anul 2007 toate operaţiunile de scoatere la iveală a patrimoniului subteran, galeriile şi conservarea acestui patrimoniu, nu au mai fost finanţate de la bugetul de stat şi exclusiv compania a finanţat, a subvenţionat aceste lucrări.

„Sarcina mea în Guvern a fost ca tot ce înseamnă patrimoniul naţional să nu se afle în niciun fel de pericol. De aceea, în spiritul şi în litera acordului nici una din prevederile legale româneşti nu este încălcată. Dimpotrivă, experţii ministerului au vegheat ca toate prevederile legale să fie încorporate în textul acordului. Am negociat câteva chestiuni foarte importante pentru care nu am fi avut niciodată fonduri publice şi anume conservarea şi muzeificarea a 7 km de galerie romană (…), e vorba pe de altă parte de un parc arheologic, în jurul unui monument funerar roman, e vorba de un parc arheologic de 18 ha unde s-a descoperit un ansamblu de locuinţe, (…) de asemenea compania va face un parc de arheologie industrial, (…) întreaga localitate istorică, 137 de ha plus 4 va fi declarată zonă arheologică protejată. Semnatarii acordului de parteneriat se angajează să restaureze nu numai cele 41 de imobile monument istoric, ci toate cele 300 de imobile”, a mai explicat ministrul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.