Franţa autorizează primele implanturi de inimă artificială bioprotetică

Societatea franceză Carmat a obţinut autorizaţia să efectueze primele patru implanturi, pe pacienţi din Franţa, ale inimii artificiale bioprotetice pe care a creat-o, transmite Reuters.

Într-un comunicat difuzat luni, grupul precizează că a obţinut autorizaţia de la Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentului şi Produselor de Sănătate (ANSM) pentru a efectua primul studiu de fezabilitate clinic. Această inimă bioprotetică, care permite o autonomie totală pacientului, este considerată cea mai avansată din lume, oferind o alternativă de supravieţuire pentru bolnavii care suferă de insuficienţă cardiacă terminală.

În luna mai, societatea a obţinut autorizaţia să efectueze teste pentru implantarea la om a inimii artificiale în patru centre medicale din străinătate, respectiv din Belgia, Polonia, Slovenia şi Arabia Saudită.

În Franţa, Carmat ar putea să testeze inima artificială în trei centre: spitalul european Georges Pompidou din Paris, centrul chirurgical Marie Lannelongue din Plessis-Robinson (Hauts-de-Seine) şi spitalul Laennec-Nord al CHU din Nantes (Loire-Atlantique). ‘Echipele din aceste centre vor putea astfel să înceapă imediat procesul de selecţie a pacienţilor’, a precizat Carmat în comunicatul său.

Unul din criteriile de succes ale studiului va fi mai ales rata de supravieţuire la o lună a pacienţilor, a precizat compania.

La Bursa din Paris, acţiunile Carmat au crescut cu circa 16%, o acţiune fiind cotată la 133 euro, respectiv o capitalizare bursieră de 550 milioane de euro. ‘Pe lângă performanţa tehnologică care plasează societatea în vârful inovaţiei, este o veste foarte bună. ANSM a fost interlocutorul cel mai greu de convins din Europa, autorizaţia sa este o garanţie a calităţii muncii făcute’, se arată într-o notă a agenţiei de brokeraj Portzamparc.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.