Lăptişorul de matcă, cel mai puternic stimulator al celulelor stem

Ce este oare laptisorul de matca – un produs misterios al stupului, laptele albinelor, un medicament, un aliment … ?

Multa vreme acei care nu erau familiarizati cu produsele albinelor credeau ca laptisorul de matca este faurit de matca stupului. Astazi majoritatea oamenilor stiu ca, dimpotriva, laptisorul este facut de albine pentru regina lor. Cele mai tinere albine din stup, cele mai pure, numite si doici, il produc in glandele lor hipo-faringiene.

Este ca si laptele de mama pentru sugar. In stup, cu laptisorul de matca sunt hranite toate larvele pana la varsta de 3 zile, dupa care vor manca atat cat traiesc doar miere si polen. O singura exceptie exista de la aceasta regula: larva de matca. Ea continua sa primesca laptisor, care constituie hrana reginei pe toata durata vietii ei.

Oul din care se dezvolta matca este identic cu cel din care rezulta albina lucratoare. Totusi cele doua larve se dezvolta diferit, dintr-un motiv simplu: hrana. Laptisorul de matca este cel care face sa apara o matca, ci  nu o albina lucratoare. Apoi, pe parcursul vietii lor, determina diferente uimitoare intre ele. Daca o albina lucratoare traieste 4 – 6 saptamani, o matca traieste 4 – 6 ani, in care asigura perpetuarea familiei, depunind pana la 2000 de oua pe zi. Insumate, ii depasesc masa proprie de cateva ori.

Laptisorul de matca este poate cel mai puternic stimulator al celulor stem. Sa ne reamintim longevitatea, vigoarea, cat si capacitatea matcii de a produce viata noua in familie, prin numeroasele oua pe care le depune. Toate acestea se datoreaza celulelor stem din corpul ei.  Functia celulelor stem ale matcii este asa de bine dezvoltata, atat pentru propriul corp cat si pentru «corpul» familiei din stup, incat ea este practic izvorul de viata al acesteia.

Fara matca, familia se stinge incet, pana moare. Intregul trai, tineretea si puterea oricarei familii de albine isi au sursa in matca, de fapt in rezervorul ei de celule stem. Iar acest rezervor cat si functionarea lui par a fi determinate si intretinute de laptisorul de matca, care este hrana reginei pe toata durata ei de viata.

Efectele surprinzatoare pe care laptisorul le arata in stup, suscita mare curiozitate in afara acestuia. In multe parti ale lumii, cercetatori de renume desfasoara studii de laborator amanuntite, la cel mai inalt nivel stiintific si tehnic, straduindu-se sa dezlege misterele laptisorului.

 

  • Ajută la regenerarea celulelor stem nervoase

In Japonia de exemplu a fost demonstrat ca sub actiunea laptisorului de matca, din celulele stem nervoase se diferentiaza noi neuroni, oligodendrocite si astrocite (Shoei Furukawa & co). Sunt fotografii si dozari imunohistochimice. Altfel spus, a fost rasturnata vechea teorie din medicina conventionala ca neuronii si alte celule nervoase nu se pot regenera.

Lucrarile de laborator din ultimele 3 decade, foarte multe intreprinse in Japonia, au demonstrat eficienta laptisorului de matca intr-o serie larga de domenii si stari : oncologie, hematologie, neurologie, gerontologie, infertilitate (efecte deosebit de bune atat la femei cat si la barbati), viroze, hipertensiune, hiperlipidemii, oboseli cronice, stres, activitate intelectuala epuizanta, etc.  Actiunile se manifesta atat profilactic cat si curativ.

In Aprilie 2012, in Congresul de Apiterapie de la Passau, japonezii de la Nagaragawa Research Center au comunicat cateva studii deosebit de interesante pentru varsta a treia. Unul dintre ele, a urmarit ce efecte asupra oaselor are la soareci carora li s-a administrat laptisor de matca in mancare. Se stie ca estrogenul, care este folosit medicamentos la femei, in tratamente in special post-menopauza, duce la cresterea greutatii oaselor, a cantitatii de procolagen osos si a cantitatii de cenusa provenita din arderea oaselor. Experimentul a urmarit daca laptisorul are efecte asemanatoare estrogenului.

S-a facut pe 3 grupe de soareci femele: un grup martor, unul care a primit laptisor de matca si unul caruia i s-a administrat estrogen (17?-estradiol). Administrarea s-a facut timp de 9 saptamani. S-a obsevat ca laptisorul de matca administat oral a crescut greutatea oaselor, cantatea de procolagen osos si cantitatea de cenusa provenita din arderea oaselor, intr-un mod similar cu estrogenul.

Studiul a evidentiat experimental ceea ce se banuia, din practica clinica medicala umana, ca  laptisorul  stimuleaza formarea matricei organice osoase si mineralizarea ei, fiind util in osteopenie, osteoporoza, fracturi, alte afectiuni care necesita osificare.

Pe de alta parte se cunosc riscurile administrarii exogene de estrogeni, de exemplu fibromatoza uterina, endometrioza, cancer endometrial. Intrebarea care se punea mai departe a fost daca si laptisorul de matca administrat oral poate determina asemenea afectiuni hormon-dependente. Spre a cauta raspunsul s-au urmarit experimental evolutia greutatii uterine si a mucoasei uterine, tot dupa administrare timp de 9 saptamani, la 3 grupe de soareci femele, ca mai sus.

Efectele au fost urmatoarele: laptisorul de matca (doza de 1g/Kg corp si zi) nu a modificat greutatea uterului, in timp ce estrogenul a crescut-o semnificativ. Structural, laptisorul a produs o insignifianta crestere a celulelor endometriale si o ordonare a acestora, in timp ce estrogenul a produs o crestere importanta a dimensiunilor celulelor epiteliale si o dezordonare a lor. Acestea arata ca laptisorul chiar administrat in doze mari, nu are efecte patogene de tip hormon-dependente.

In paralel, sub raport genetic, s-a urmarit numarul de gene exprimate in cursul actiunii celor doua. Laptisorul si-a exercitat functiile punind in functiune doar 48 de gene, actionind asupra fenomenelor de fosforilare proteica, iar estrogenul a produs exprimarea a 934 gene, influentind ciclul celular, diviziunea nucleara, metabolismul ADN si proliferarea celulara.

Acestea arata ce impact masiv asupra celulelor are estrogenul administrat medicamentos; utilizarea lui de catre acestea presupune eforturi mari, cu mobilizarea a numeroase componente celulare, mai ales nucleare, cu perturbarea nucleului si a diviziunii celulare, ceea ce explica posibilitatea dezvoltarii unor cancere sau alte afectiuni hormon-dependente. Prin contrast, actiunea laptisorului de matca se realizeaza simplu, fara perturbari, cu utilizarea unor minime resurse celulare.

 

  • Corectează dezechilibrele hormonale

Un alt studiu a urmarit posibilele efecte de reglaj hormonal pe care le-ar putea exercita laptisorul de matca. Atentia s-a indreptat asupra functionarii axului hipotalamo-hipofizar. Se stie ca acesta inregistreaza un declin odata cu varsta, ceea ce afecteaza calitatea vietii si creste riscul pentru diferite boli. La sobolani este cunoscut fenomenul natural de crestere a greutatii hipofizei odata cu varsta. Experimental, s-a administrat timp de 7 luni unui grup de sobolani laptisor de matca oral in mancare, iar grupului de control mancarea simpla.

In final s-au cantarit comparativ greutatile corporale si greutatile mai multor organe (ficat, splina, uter, ovare). Nu s-au inregistrat diferente semnificative intre cele doua grupe de sobolani, decat in cazul hipofizei. Hipofiza lor a scazut in greutate, comparativ cu grupul de control la care hipofiza a crescut corespunzator varstei.

S-au urmarit in paralel mai multi hormoni, in hipofiza si sange. Intre ei, prolactina care obisnuit creste cu varsta, a scazut la grupul cu laptisor, TSH-ul si hormonii tiroidieni s-au imbunatatit. Acestea sunt probe practice asupra faptului observat si clinic la oameni, ca laptisorul de matca ar avea un efect de reglaj hormonal.

Cel mai interesant a fost un studiu clinic randomizat dublu orb cu control placebo, facut pe 60 voluntari varstnici, intre 60 si 78 de ani. Timp de 6 luni, jumatate dintre ei au primit zilnic,  cate 3 g de laptisor de matca dizolvat intr-un suc; cei din jumatatea de control au baut sucul simplu. S-au facut numeroase analize de sange si o examinare psihologica. La final, principalele rezultate la grupul care a luat laptisor au fost urmatoarele: s-a imbunatatit scorul de sanatate mintala (in schimb la grupul de control s-a mentinut scaderea obisnuita varstei), au crescut numarul de hematii si hematocritul, a crescut indexul insulinic si a scazut glicemia matinala (a-jeune).

Studiile mai sus mentionate au fost realizare de colectivul de la Nagaragawa Research Center,  API Co. Ltd., Gifu, Japan (http://api3838.co.jp), sub indrumarea Professor Keiko Abe, Ph.D. (Department of Applied Biological Chemistry, Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo) si Professor Tatsuo Ishizuka, Ph.D. (Department of General Internal Medicine, Gifu University, graduate School of Medicine).

Referitor la discutiile despre eventualele actiuni « periculoase » de tip hormonal exercitate de laptisor trebuie lamurit un lucru simplu. Laptisorul de matca NU poate contine hormoni datorita faptului ca el este produsul unor glande exocrine (exo=in afara; krein=a secreta, gr.), adica glandele hipofaringiene ale albinelor. E ca si cum ai spune ca glandele salivare ale omului produc hormoni. Astfel ca determinarile de testosteron (culmea!), progesteron si estradiol din laptisorul de matca pot fi puse pe seama unor erori de laborator.

De altiminteri, consultindu-ma cu oameni de stiinta de cea mai inalta tinuta, s-a confirmat ca aceste determinari nu mai respecta rigoarea altor vremuri, si nu sunt repetate si coroborate statistic. O astfel de eroare produsa azi, si comunicata maine, ajunge sa fie citata in numeroase lucrari, fara ca autorii acestora sa fi vazut  macar un singur buletin de analiza.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.