EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

NASA plăteşte cu 18.000 de dolari voluntarii dispuşi să stea doar în pat timp de 70 de zile

0

NASA a anunţat că este în căutarea unor voluntari sătui să stea în picioare şi care ar accepta, în schimbul unei sume frumoase, de 18.000 de dolari, să nu se dea jos din pat timp de 70 de zile consecutive, conform unui material publicat de ABC News.

Acceptarea ca participant la acest studiu nu este însă la îndemâna oricui. Subiecţii nu vor avea voie să se dea jos din pat sub niciun pretext, iar pentru a fi selectaţi, voluntarii vor trebui să treacă o serie de teste fizice foarte amănunţite, asemănătoare testelor fizice susţinute de piloţii militari.

Beth Ann Shriber, care a participat într-un studiu similar realizat în 2006, susţine că monotonia de a sta în pat zi după zi te poate afecta psihic. „Nu trebuie să faci nimic, doar să stai în pat”, a precizat Shriber într-un articol publicat de NASA.gov. „Pot spune că este un fel de examen de rezistenţă”, a mai adăugat ea.

Acest studiu este conceput pentru a studia efectele pe termen lung ale imponderabilităţii asupra corpului astronauţilor. Pentru a simula imponderabilitatea, subiecţii se vor întinde pe paturi concepute special, ce sunt uşor înclinate, astfel încât vor avea capul puţin mai jos decât nivelul picioarelor. În spaţiu, forţa gravitaţională, care împiedică fluidele organismului să se deplaseze spre partea superioară a organismului, este foarte slabă.

Prin simpla rămânere la pat participanţii vor simţi efectele pe care le suportă şi astronauţii care rămân perioade mai îndelungate pe orbită, efecte printre care se numără şi atrofierea musculară şi scăderea densităţii osoase. În plus, atât în spaţiu cât şi la pat, condiţia fizică a subiecţilor va avea de suferit pentru că inima lor nu mai trebuie să lucreze la fel de intens pentru a pompa sângele spre zona superioară a corpului, împotriva forţei gravitaţionale.

Acest studiu va fi realizat la NASA’s Human Test Subject Facility din cadrul Centrului medical din Galveston al Universităţii din Texas. La fel ca şi în cazul astronauţilor care se întorc din spaţiu, participanţii la studiu vor beneficia de o perioadă de recuperare post-experiment, ce va ajunge până la 14 zile.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.