EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Nouriel Roubini: Economia mondială va fi influenţată în următorii cinci ani de rata dobânzii, de zona euro şi China

0

Dezvoltarea economiei la scară globală în următorii cinci ani va fi determinată de patru tendinţe-cheie, a declarat renumitul analist economic Nouriel Roubini, la cea de-a 10-a reuniune anuală a Forumului economic de la Ialta, care a reunit la sfârşitul săptămânii trecute pe litoralul ucrainean al Mării Negre foşti lideri politici mondiali, cunoscuţi experţi în economie şi la care a luat parte şi preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a cărei ţară exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE, relatează portalul ucrainean Podrobnosti.

Primul factor, potrivit lui Roubini (profesor de economie şi afaceri internaţionale la New York University) este creşterea ratei dobânzii. În ciuda faptului că SUA profesează în continuare strategia de criză privind menţinerea ratei dobânzilor la un nivel scăzut, foarte curând va exista o majorare a ratei în toate marile economii ale lumii, a prezis el, cu ocazia lucrărilor forumului Strategia europeană de la Ialta, ce a avut ca temă anul acesta ‘Ucraina şi lumea în epoca de schimbare: Factori de succes’.

‘Aceasta va fi rezultatul politicii de stabilizare’, a spus Roubini, adăugând că epoca ratelor cu dobândă zero se încheie şi foarte curând procesul de găsire a banilor se va muta în direcţia opusă.

Al doilea factor va fi încetinirea creşterii economiei chineze, ceea ce va duce la o schimbare a modelului economic în China, în opinia sa. Conform prognozelor reputatului economist american, laureat al premiului Nobel, creşterea economică în China în acest an va scădea de la 10%-11%, anul trecut, până la 7,5%, iar până în 2015 – chiar până la 6% în termeni anuali.

Al treilea factor va fi reprezentat de riscurile economice şi financiare din zona euro. În ciuda faptului că riscul de colaps în cazul Greciei şi Italiei s-a redus, economiile europene rămân fragile: o creştere economică slabă, o economie anemică, probleme de competitivitate – în acest mod a caracterizat Roubini situaţia actuală din Europa.

În fine, cel de-al patrulea factor al dezvoltării economice în următorii ani constă în schimbarea echilibrului dintre cerere şi ofertă în sectorul energetic. Acesta se va schimba sub influenţa exploatării gazelor de şist în multe ţări, în special în SUA şi America Latină. Cererea de energie este în creştere lentă. Cu toate acestea, situaţia din Siria, Iran, Libia, Egipt poate face ajustări la actuala stare de lucruri, mai spune el.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.