Senatorii, de acord să lucreze în plen trei zile pe săptămână

Senatul va avea activitate în plen luni, marţi şi miercuri, conform unei propuneri a liberalului Sorin Roşca Stănescu, adoptată marţi în şedinţa de plen.

 Până acum, senatorii lucrau în plen în zilele de luni şi marţi.

Noul program urmează să fie discutat şi în Biroul Permanent al Camerei Superioare a Parlamentului.

Propunerea senatorului PNL a fost aprobată cu 73 de voturi pentru, 19 voturi împotrivă şi 13 abţineri.

„Propun să lucrăm luni, marţi şi miercuri în plen, pentru că avem foarte multe proiecte de legi serioase, grele, care trebuie dezbătute în timp mai îndelungat, dar ca să fie dezbătute trebuie să fie cunoscute. Reamintesc că ordinea de zi pentru şedinţa de azi am primit-o la ora 10,20, ultima formulă. Este cu neputinţă să dezbatem, în mod responsabil şi în cunoştinţă de cauză, atâtea proiecte de legi, mai ales în condiţiile în care – şi vă dau un exemplu de astăzi: din 18 proiecte depuse de colegii parlamentari, 15 au aviz negativ de la Guvern, iar trei nu au niciun fel de aviz şi asta presupune, într-o mai mare măsură, să ne aplecăm fiecare pe aceste proiecte de legi pentru a decide ce facem cu ele. De asemenea, propun ca de aici încolo ordinea de zi să ne fie adusă la cunoştinţă cu o săptămână înainte, pentru a avea timp să ne pregătim”, a declarat Sorin Roşca Stănescu.

În replică, senatorul UDMR Verestoy Attila a susţinut că au mai existat şi în trecut încercări de modificare a programului activităţii Senatului.

„Sunt probleme care au fost dezbătute de multe ori în Biroul Permanent. Îl sfătuiesc pe domnul senator Roşca Stănescu să facă aceste demersuri în interiorul grupului parlamentar (PNL – n.r.) şi, în măsura în care se va ajunge la o concluzie, suntem foarte deschişi la o dezbatere şi de a propune plenului alte şi alte variante de a lucra. Au mai fost încercări, cu mai mult sau mai puţin succes. Suntem deschişi să facem noi regulamente şi programe noi dacă sunt mai eficiente şi dacă aduc îmbunătăţiri funcţionării Senatului”, a afirmat Verestoy Attila.

La rândul său, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a propus publicarea pe site-ul Senatului a ordinii de zi a plenului încă de vineri seară, pentru a oferi senatorilor posibilitatea de a analiza respectivele proiecte şi propuneri legislative.

„Lucrurile acestea trebuie discutate în Biroul Permanent, care să le cântărească bine şi după aceea să propună plenului diversele formule atât de schimbătoare în cursul timpului, în general de la mai multă muncă la mai puţină, dar eficientă muncă. În ce priveşte ordinea de zi, susţin în continuare rolul Biroului Permanent, în sensul că dacă acolo se stabileşte o ordine de zi, să rămână această ordine de zi, iar proiectul ordinii de zi să fie pe site vineri, la prânz, aşa cum se şi întâmplă, dar după aceea să fie şi la plen respectat. Adică să nu ne mai trezim cu colaje din diverse ordini de zi sau cu implanturi care vin de nu ştiu unde şi astfel avem o ordine de zi pentru care parţial suntem pregătiţi, parţial nu suntem pregătiţi”, a declarat democrat-liberalul.

În ceea ce priveşte cea de-a doua propunere înaintată plenului de către senatorul Sorin Roşca Stănescu, potrivit căreia ordinea de zi a plenului ar trebui înaintată senatorilor cu o săptămână înainte, aceasta nu a fost supusă la vot, considerându-se că o eventuală avizare favorabilă ar atrage după sine necesitatea modificării Regulamentului de funcţionare a Senatului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.