UE a decis să accelereze acordul cu Ucraina, după presiunile Moscovei asupra Kievului

Membrii Uniunii Europene au convenit luni să pună în practică un acord de liber schimb cu Ucraina imediat după semnarea sa, în pofida presiunilor Rusiei asupra Kievului, informează AFP.

 Lituania, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE, a declarat că reprezentanţii statelor membre au acceptat luni ca o mare parte a acordului să fie aplicată fără să se mai aştepte îndelungatul proces al ratificării.

‘Odată semnat, va fi posibil să punem în practică aproape 90 la sută din acordul de liber schimb, fără procesul de ratificare’, a declarat ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius.

El a adăugat că această aşa-zisă ‘aplicare provizorie’ va permite să se vegheze ca procesul să fie ireversibil, iar Ucraina să îşi continue reformele.

Ambasadorii ţărilor membre la UE au ajuns la un acord după ce Marea Britanie şi-a abandonat obiecţiile, potrivit unui diplomat european care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

Kievul speră să semneze acordul de asociere la summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius, în noiembrie, fapt ce ar reprezenta un prim pas oficial pe calea spre aderarea la UE.

UE însă nu şi-a dat acceptul şi cere în continuare eliberarea opozantei şi fostului premier Iulia Timoşenko.

Acordul va deschide pieţele UE pentru produsele ucrainene şi va marca o cotitură decisivă spre Occident a acestei ţări, considerată de Moscova ca sfera sa de influenţă.

Rusia a cerut în repetate rânduri Ucrainei să se alăture uniunii vamale a unor foste state sovietice, avertizând că ar putea restrânge comerţul cu Kievul dacă va opta pentru Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului Linkevicius, presiunea Moscovei a fost printre factorii care au favorizat consensul european privind Ucraina.

‘Toate procesele sunt legate unele de altele. Am declarat întotdeauna că partenerii UE care au optat pentru integrarea europeană vor beneficia de sprijinul nostru’, a subliniat el.

Demnitarul lituanian a mai menţionat că decizia UE trimite un mesaj important Republicii Moldova şi Georgiei care sunt aşteptate să facă primul pas spre acorduri similare cu ocazia summitului de la Vilnius.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.