EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Berlin, pas cu pas

0

Multe lucruri îţi pot veni în minte atunci când spui Berlin: Zidul, Poarta Brandenburg, diviziunea dintre Vest şi Est, turnul televiziunii, numeroasele festivaluri de muzică, nazismul, evreii, comunismul, arhitectura fascinantă, bicicliştii şi o mulţime de alte lucruri care fac din capitala Germaniei unul din cele mai atractive oraşe pentru turişti. La aproape 24 de ani de la căderea Zidului (9 noiembrie 1989), se poate spune că oraşul are deja o altă faţă, dacă nu chiar o altă identitate.

Capitală a Germaniei între 1871 şi 1945, Berlinul şi-a reluat acest statut în 1990, odată cu reunificarea ţării. Între 1945 şi 1990, ca o consecinţă a celui de-al Doilea Război Mondial şi a stabilirii celor două sfere de influenţă în Europa, oraşul Berlin a fost divizat în Berlinul de Vest şi Berlinul de Est.

Acum, oriunde mergi în Berlin, ideea de Vest şi Est pare a fi de mult apusă în mintea localnicilor. Totuşi, lucruri mult mai tangibile – Checkpoint Charlie (celebrul post de control dintre Berlinul de Vest şi cel de Est, acum un punct turistic de interes situat pe un scuar în mijlocul Friedrichstrasse), bucăţi din Zid (mai ales în sud-estul oraşului, de-a lungul râului Spree) sau pur şi simplu postere – le aduc aminte trecătorilor că a existat un zid care timp de 28 de ani (1961 – 1989) a separat idealuri, visuri, iubiri, dureri şi dorinţe a milioane de germani.

Acum, însă, Zidul este doar un simbol – unul pe care germanii se sprijină solid pentru a-şi decide viitorul, dar pe care nu vor să îl uite, pentru a-şi putea cunoaşte deplin şi cu adevărat trecutul.

Transformările din Berlin sunt numeroase şi diverse, dar încă pot fi văzute diferenţele dintre Vest şi Est. În partea orientală a oraşului, unele clădiri ridicate de liderii fostei Republici Democrate Germane (RDG) sunt, poate, ultima rămăşiţă ce mai aminteşte de acel regim. În schimb, alte zone, precum Piaţa Potsdam, sunt dominate de clădiri moderne ce adăpostesc sediile unor companii sau pur şi simplu apartamente cu confort ridicat.

Zona centrală a oraşului, străbătută de bulevardul ‘Unter den Linden’, este dominată de Poarta Brandenburg, la vest, şi de Alexanderplatz şi turnul televiziunii, la est, iar de-a lungul bulevardului se află mai multe clădiri ale faimoasei Universităţi Humboldt – unele dintre ele acum în curs de renovare -, dar şi multe hoteluri luxoase.

Deşi un oraş de mari dimensiuni (cu o populaţie de 3,4 milioane de locuitori şi o suprafaţă de aproximativ 895 km pătraţi), Berlinul are o infrastructură de transport excelentă. Metroul (U-Bahn), trenurile S-Bahn, tramvaiele şi autobuzele asigură deplasarea călătorilor în toate zonele oraşului şi după un orar bine stabilit, respectat la secundă. Merită spus şi că mulţi berlinezi preferă bicicleta pentru deplasarea zilnică în oraş, în acest sens existând piste de cea mai bună calitate.

Atât în centru, cât mai ales în cartierele periferice ale Berlinului poate fi simţit cel mai bine caracterul cosmopolit al capitalei germane. Oameni de toate naţionalităţile trăiesc în Berlin, fie că sunt stabiliţi permanent aici, fie că sunt studenţi sau doar veniţi în interes de serviciu pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Ceea ce îi caracterizează însă pe toţi este toleranţa, spiritul de armonie şi, nu în ultimul rând, seriozitatea şi conştiinţa lucrului bine făcut, practic principalele trăsături ale berlinezilor şi ale societăţii germane în general.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.