CCR: Legea câinilor comunitari, constituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri, 25 septembrie, că legea privind câinii fără stăpân este constituţională.

 Judecătorii CCR au respins ca neîntemeiată sesizarea şi au constatat că legea este constituţională, respectându-se decizia anterioară a Curţii.

Aceştia au apreciat că articolul declarat anterior neconstituţional a fost pus în acord cu decizia Curţii şi că eutanasierea nu mai este o măsură lăsată exclusiv la îndemâna autorităţilor locale, deoarece legea spune în ce condiţii se poate ajunge la uciderea maidanezilor, aceasta fiind o ultimă şi extremă soluţie.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie. Proiectul de lege urmează să fie trimis spre promulgare.

Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat în 10 septembrie de Camera Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri.

Actul normativ, susţinut de majoritatea deputaţilor din întreg spectrul politic, prevede prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor, primăriile au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Revendicarea şi adopţia sunt gratuite, se stipulează în forma proiectului adoptat de Camera Deputaţilor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.