Comisia REGI a PE a avizat extinderea regulii „n+3” pentru România, respingând amendamente care o puneau în pericol

Raportul eurodeputatului ceh Oldrich Vlasak care prevede extinderea regulii ‘n+3’ pentru România şi Slovacia a fost adoptat marţi în Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European, după o veritabilă mobilizare împotriva unor amendamente introduse de raportor care riscau să blocheze negocierile cu Consiliul, punând în pericol intrarea în vigoare până la sfârşitul anului a derogării obţinute de cele două state.

Eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu susţine că raportorul, Oldrich Vlasák, propunea practic ca orice stat membru să poată beneficia de extinderea perioadei de doi ani pentru angajarea fondurilor UE.

‘A fost o situaţie sensibilă, pentru că până la urmă fiecare stat membru are posibilitatea să ceară. Dar problema este că România şi Slovacia au fost menţionate explicit în concluziile Consiliului European, ca urmare a negocierilor din februarie. Pentru că ele sunt singurele state care au fost limitate la 10% creştere a fondurilor de coeziune peste ce au avut în 2007-2013. Preşedintele Traian Băsescu a negociat cu /Herman/ Van Rompuy şi a primit, ca un fel de compensare, posibilitatea să extindem perioada de cheltuire a banilor cu încă un an pentru perioada 2007-2013′, a declarat vicepreşedintele grupului PPE.

El a adăugat că alte state membre, şi în special Ungaria, ar fi dorit să beneficieze de această extindere a regulii ‘n+3’. ‘Pe noi nu ne deranja acest lucru, pentru că nouă nu ne lua nimic. Problema este însă că în poziţia Consiliului European din iunie se spune clar că nu acceptă decât România şi Slovacia.

Ceea ce făcea negocierile foarte dificile şi puteam ajunge în situaţia să nu putem să votăm înainte de 31 decembrie şi pierdeam banii. Şi atunci toată lumea a militat, eurodeputaţii români şi reprezentanţa României la UE, pentru păstrarea propunerii Comisiei’, a precizat Marinescu.

El a mai afirmat că, săptămâna trecută, a mai avut loc un vot în Comisia pentru bugete a PE pe acest subiect, iar atunci nu a existat o mobilizare suficient de puternică pentru a respinge amendamentele lui Vlasak. De asemenea, el apreciază că o scrisoare trimisă de vicepremierul Liviu Dragnea raportorului şi datată 1 august, în care acesta îşi exprimă aprecierea pentru draftul de raport, a fost o ‘sincopă’ în mobilizarea împotriva amendamentelor susţinute de Oldrich Vlasak.

‘Nu cred că este în ordine să se trimită direct de la guvern o scrisoare direct la raportor. A fost o eroare destul de mare după părerea mea’, a afirmat Marian-Jean Marinescu.

Practic, eurodeputaţii PDL îl acuză pe Liviu Dragnea – iar Petru Luhan chiar a dat publicităţii un comunicat în acest sens marţi – că îşi exprimă aprecierea în scrisoarea sa, , pentru amendamentul 6 din raportul Oldrich Vlasák, deşi acesta propune înlocuirea formulei ‘state membre afectate de limitarea fondurilor pentru politica de coeziune la 110% din nivelul lor în perioada 2007-2013 de programare’, valabilă doar pentru România şi Slovacia, cu exprimarea ‘anumite state membre’.

În replică, eurodeputatul PSD Victor Boştinaru îl acuză pe Marian-Jean Marinescu de ‘politicianism’, afirmând că aprecierile din scrisoarea lui Liviu Dragnea pentru raportul Vlasak reprezintă o mulţumire formală, ‘lucru de abecedar în adresarea diplomatică’.

‘În ultima frază, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice atenţionează însă asupra faptului că orice întârziere ca urmare a redeschiderii negocierilor cu Consiliul şi Comisia Europeană ar putea avea efecte grave pentru România şi Slovacia’, menţionează Boştinaru într-un comunicat de presă. El remarcă totuşi că, ‘în urma unei cooperări impecabile a tuturor europarlamentarilor români’, raportul a fost adoptat cu 40 de voturi pentru şi numai 3 împotrivă.

Eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu susţine că odată cu votul din Comisia REGI s-a acordat şi un mandat de negociere, de care raportorul Oldrich Vlasák este acum constrâns.

‘În mod normal ar putea să se încheie negocierile într-o singură şedinţă. Asta înseamnă că putem să votăm în noiembrie în plen. Iar până în decembrie va fi timp de tradus în cele 24 de limbi şi de publicat în Monitorul Oficial. Eu zic că suntem acum 99% siguri că se poate termina înainte de sfârşitul anului’, a mai spus Marinescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.