Există mari diferenţe între felul în care tinerii şi vârstnicii utilizează smartphone-urile şi tabletele

Un studiu realizat de Institutul IPSOS (institut francez pentru sondaje de opinie şi firmă internaţională de marketing de opinie) pune în evidenţă diferenţele între generaţii în privinţa folosirii smartphone-urilor şi tabletelor, scrie lefigaro.fr.

Nu toţi folosesc smartphone-urile şi tabletele în acelaşi fel sau cu aceleaşi degete. Potrivit unui sondaj efectuat de Ipsos pentru Microsoft, aparatele cu ecran tactil sunt pe cale să schimbe motricitatea utilizatorilor: tinerii nu îşi folosesc mâinile cum o fac vârstnicii când recurg la smartphone-uri şi tablete.

Citeste si:  Nokia concediază 1.800 de angajaţi, chiar dacă a revenit pe profit

Studiul insistă mai ales asupra „noului rol al degetului mare” la generaţia tânără. Conform Ipsos, 49% din francezii de sub 35 de ani îşi folosesc degetul mare pe smartphone sau tabletă, cifra scăzând la 28% la persoanele de peste 35 de ani, mai obişnuiţi cu precizia degetului arătător.

Când este vorba de scrierea mesajelor, diferenţa constă în numărul de degete utilizate. Cu un singur deget scriu 61% din cei de peste 35 de ani, în timp ce tinerii sub această vârstă folosesc cel puţin două degete.

Citeste si:  Fotbal: PSG oferă 25 milioane euro în schimbul brazilianului Kaka

O altă consecinţă a ecranelor tactile asupra motricităţii îi priveşte îndeosebi pe stângaci. Potrivit studiului, 92% din ei consideră smartphone-urile şi tabletele „revoluţionare” pentru că aceste aparate sunt de obicei ambidextre (pot fi folosite la fel de dreptaci şi stângaci). De la ergonomia mouse-ului la plasarea diferitelor taste la unele aparate, noile tehnologii sunt în general adaptate dreptacilor, lucru care nu mai este valabil în cazul aparatelor cu ecran tactil. „Pe iPhone, ca şi pe iPad, tasta principală se află la mijloc, nu la dreapta”, spune ziaristul Harry McCracken, stângaci, într-un articol apărut în Time Magazine. „Fie că a fost cu intenţie sau întâmplător, iPhone-urile şi iPad-urile, precum şi toate aparatele care s-au inspirat apoi din ele, sunt cei mai buni prieteni ai stângacilor”, spune el.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close