EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Lituania şi România, pregătite să-şi consolideze cooperarea în Uniunea Europeană

0

Întărirea cooperării în Uniunea Europeană, securitatea energetică şi Parteneriatul Estic au fost principalele subiecte de pe agenda întâlnirii dintre preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, şi premierul român Victor Ponta, aflat în vizită la Vilnius, se arată într-un comunicat al preşedinţiei lituaniene a UE.

 Este prima vizită a unui premier român în Lituania în istoria relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, se menţionează în comunicatul publicat pe site-ul preşedinţiei lituaniene a UE.

Printre principalele subiecte de discuţii s-a aflat Summitul de la Vilnius din noiembrie, în timpul căruia este de aşteptat să fie semnat acordul de asociere al UE cu Ucraina şi iniţiate acordurile similare cu Republica Moldova şi Georgia.

Potrivit preşedintei lituaniene, construcţia gazoductului România-Republica Moldova va contribui la integrarea economică a României cu UE. Gazoductul va conecta Republica Moldova cu România şi cu reţelele energetice europene, creând o alternativă la gazul rusesc scump, mai notează comunicatul. Sursele sigure şi credibile de gaze vor ajuta acest partener estic să-şi asigure independenţa energetică şi să se apere mai uşor de presiunea externă.

Întâlnirea a abordat de asemenea priorităţile preşedinţiei lituaniene a UE în domeniul energetic. România susţine aspiraţiile Lituaniei de a finaliza piaţa energetică internă a UE, de a implementa al treilea pachet energetic şi de a elimina izolarea energetică a unor regiuni, se adaugă în document.

România sprijină de asemenea propunerile de consolidare a politicii energetice externe a UE. Potrivit preşedintei lituaniene, atunci când se discută cu furnizorii străini de energie, numai prin solidaritate reciprocă şi unitate vor putea statele membre să asigure securitatea alimentării cu energie şi să scadă preţurile la energie pentru consumatori.

Dalia Grybauskaite şi-a exprimat de asemenea sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen, încheie comunicatul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.