EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Liviu Dragnea:Finanţarea din partea Elveţiei pentru metrou poate să ajute Bucureştiul să devină o capitală europeană

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a apreciat marţi că finanţarea primită din partea Elveţiei pentru realizarea liniei 4 de metrou poate să ajute Bucureştiul să devină o capitală europeană, semnarea acordului fiind un „obiectiv în plus” pentru a face din Capitală un oraş respectat.

„Momentul de azi reprezintă de fapt semnarea primului acord de finanţare în aria 4 a programului de cooperare cu Elveţia care are ca obiectiv reducerea disparităţilor economice şi sociale. În urma acestui acord semnat în 2010 între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian în valoare totală de 181 milioane de franci elveţieni, MDRT va gestiona în jur de 52,5 franci elveţieni pentru aria 4 din program care se referă la îmbunătăţirea mediului înconjurător. Astăzi ne axăm pe obiectivul 2, o componentă pentru care este prevăzută o sumă de 15 milioane franci elveţieni şi ceea ce semnăm azi este un grant de 8,5 milioane de franci elveţieni care vor fi alocaţi pentru studii de prefezabilitate pentru construcţia liniei 4 de metrou”, a afirmat Dragnea, înainte de semnarea acordului.

El a arătat că Metrorex va avea o contribuţie proprie în acest proiect de peste 3 milioane franci elveţieni.

Prezent la festivitatea de semnare a acordului de finanţare, Jean Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei în România, a mulţumit părţii române pentru cooperare şi a spus că această formă de investiţie va ajuta România să beneficieze de un sistem de transport public performant.

„Colaborarea dintre Elveţia şi România este foarte eficientă şi noi, partea elveţiană, nu am întâmpinat niciun fel de problemă sau dificultate în colaborarea noastră. (…) Sunt în poziţia norocoasă în care pot confirma că avem în România un partener serios, credibil, de încredere şi de perspectivă. Această formă de investiţie va face ca şi în România să fie un sistem sistem public de transport performant.(…) În Elveţia, noi putem face interconectarea tipurilor de transport public, maşini, tren, teleferice, oamenii se folosesc de sistemul public de transport „, a afirmat ambasadorul.

El a subliniat că nu vor fi instituite sancţiuni pentru nerealizarea termenelor fixate, tocmai pentru că evaluările făcute în cadrul parteneriatului au arătat că „lucrurile se desfăşoară foarte bine”.

Ministrul Liviu Dragnea a anunţat că în exerciţiul financiar 2014 sunt prevăzute sumele necesare pentru realizarea proiectului. Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat că speră că termenele de execuţie a lucrărilor vor fi respectate.

Elveţia finanţează cu 8,5 milioane de franci studiile de pre-fezabilitate şi fezabilitate pentru construcţia liniei 4 de metrou Lac Străuleşti – Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul, al cărui beneficiar este SC Metrorex SA.

Acordul a fost semnat marţi de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, ambasadorul Elveţiei în România, Jean Hubert Lebet, precum şi de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, şi de directorul general al Metrorex, Aurel Radu.

Documentul este primul din cadrul ‘Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul UE extinse’, pentru care Ministerul Finanţelor Publice are rol de Unitate Naţională de Coordonare.

Au fost semnate două acorduri, unul de proiect şi unul de implementare, a precizat ministrul Liviu Dragnea.

Proiectul are o valoare totală de 12,4 milioane de franci elveţieni şi beneficiază de un grant elveţian de 8,5 milioane de franci elveţieni, având o perioadă de implementare de 30 de luni de la data semnării acordului.

În cadrul finanţării se mai urmăreşte urmăreşte elaborarea studiului multimodal de transport pentru Bucureşti, a studiului de siguranţă privind creşterea potenţială a traficului pe linia 4, precum şi sprijinirea realizării unui parteneriat instituţional între Metrorex şi companii de transport public din Elveţia.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata