Piaţa de flori din România va fi în uşoară scădere în 2013, până la 190 milioane euro

Piaţa de flori din România va înregistra, în 2013, o uşoară scădere, până la 190 milioane euro, comparativ cu 2012, când cele 2.000 de florării înregistrate la Registrul Comerţului au realizat vânzări de circa 200 milioane de euro, a spus miercuri, Marius Dosinescu, director general al site-ului FlorideLux.ro, într-o conferinţă dedicată acestei industrii.

,,Din întreaga industrie de floristică, piaţa online de flori reprezintă circa 2,5%. Dacă sectorul de vânzări clasic scade, florăriile online înregistrează creşteri anuale de circa 30%. Cu o marjă de profitabilitate de 10-30%, piaţa florăriilor online este tot mai atractivă pentru mulţi întreprinzători. Investiţia medie într-o florărie online care se vrea importantă în piaţă este de circa 15.000 de euro’, a spus Marius Dosinescu.

În prezent, circa 130 de magazine online de flori îşi împart piaţa autohtonă, dar numai nouă sunt cei care contează cu adevărat din punct de vedere al business-ului.

„La ora actuală, principalele probleme ale pieţei româneşti de flori sunt date de lipsa producătorilor locali sau a unor programe din fonduri europene de încurajare a producţiei locale. O altă problemă este lipsa forţei de muncă calificate, precum şi percepţia tinerilor faţă de meseria de florar’, a precizat Marius Dosinescu.

Potrivit sursei citate, importurile de flori au fost, în 2012, de 20 milioane de euro, în timp ce exporturile au totalizat numai 1,8 milioane euro.

„Producţia de flori a început să crească în România, în 2012, obţinând 180 milioane de fire de flori, din care 150 milioane de fire plantate în câmp, iar restul în spaţii protejate. De asemenea, suprafaţa plantată a crescut, în 2012, până la 282 de hectare în câmp şi până la 115 hectare în spaţii protejate’, a spus Silvia Ştefan, reprezentatul Ministerului Agriculturii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.