Snowden se teme pentru viaţa lui

Fostul analist american Edward Snowden, care a dezvăluit presei informaţii privind activitatea de spionaj în masă a NSA şi căruia Rusia i-a acordat refugiu temporar se teme pentru siguranţa lui, este protejat de gărzi de corp şi este obligat să-şi schimbe fizionomia când iese pe stradă. Aceasta este viaţa pe care trebuie să o ducă cel care a ales cealaltă tabăra, comentează miercuri ziarul ABC.

De când a plecat de pe aeroportul moscovit Şeremétievo, la 1 august, nu a mai dat niciun interviu şi nu a mai apărut în public. Cu excepţia câtorva persoane şi a avocatului său rus, Anatoli Kucerena, nimeni nu ştie locul unde se ascunde Snowden. Părinţii săi nu au putut să-l viziteze, iar el a refuzat mai multe invitaţii de a se întâlni cu diplomaţi la ambasada SUA din Moscova. Toate acestea s-au putut afla graţie interviului acordat de Kucerena revistei Itoghi.

‘Am informaţii pe care nu le pot dezvălui deocamdată care indică un nivel foarte mare de risc’, la care este expus fostul analist al NSA, a asigurat avocatul. În opinia lui, ‘cât timp partea americană nu renunţă la intenţiile sale împotriva lui Snowden, nimic nu poate fi exclus’. Washingtonul continuă să insiste în faţa autorităţilor ruse să-l predea pe fugar pentru a fi deferit justiţiei americane. Acest pericol l-a determinat pe fostul analist să-şi perfecţioneze metodele de camuflare când iese pe stradă. El foloseşte peruci, barbă falsă, ochelari de soare sau îmbrăcăminte pentru a nu fi recunoscut.

Tatăl lui Snowden a obţinut viza de intrare în Rusia, dar şi-a amânat deplasarea din cauza secretului care înconjoară viaţa fiului său. El ar putea fi urmărit, iar foştii colegi ai lui Snowden ar putea da de urma fiului său, a avertizat Kucerena, care a spus că nu este acum momentul pentru vizite. Este şi motivul pentru care Snowden nu îşi poate face planuri de viitor, a povestit avocatul său, care este însă sigur că el va continua să facă noi dezvăluiri pe care clientul său le-a obţinut în secret de la NSA. ‘A dezvăluit doar o mică parte din informaţiile pe care le deţine’, a subliniat Kucerena.

Potrivit avocatului său, Snowden a făcut mai multe deplasări pe teritoriul rus, ‘începe să înveţe limba rusă, să-i citească (în engleză) pe clasicii literaturii ruse’ şi să se recupereze după coşmarul pe care îl presupune adaptarea la o nouă viaţă. Deşi banii nu-i prisosesc, tânărul american nu a acceptat nicio ofertă de muncă, chiar dacă a primit numeroase, şi nici propunerile în căsătorie, una dintre ele din partea Annei Chapman, o spioană capturată de americani şi predată, la schimb, Rusiei. Kucerena a povestit şi despre refuzul lui Snowden de a se întâlni cu diplomaţi americani, argumentând că acţiunile întreprinse de Departamentul de Stat împotriva clientului său contrazic atitudinea SUA de apărătoare a drepturilor omului.

Potrivit lui Kucerena, Snowden ‘nu se va mai putea întoarce în ţara sa după ce a văzut ce s-a întâmplat cu Bradley Manning’, condamnat la 35 de nai de închisoare după ce a dezvăluit WikiLeaks informaţii militare clasificate. Snowden, care a ajuns la Moscova din Hong Kong, la 23 iunie şi a stat mai mult de o lună blocat pe aeroportul Şeremétievo, beneficiază de statutul de ‘refugiat temporar’ timp de un an.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.