EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Teodor Meleşcanu: În cazul Roşia Montană a existat un intens lobby străin pro sau contra proiectului

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că i-a informat pe membrii comisiei pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe cu privire la faptul că în cazul Roşia Montană a existat o activitate intensă de lobby, pro sau contra proiectului, desfăşurată de „guverne, entităţi, mijloace de presă din străinătate”.

„Am prezentat o informare în legătură cu activităţile pe care le-am desfăşurat în condiţiile legii pe tema Roşia Montană, subliniind că potrivit Legii 51/1991 competenţele Serviciului de Informaţii Externe în materie de securitate sunt legate strict de culegerea de informaţii externe referitoare la problemele cu care România ar putea să fie confruntată. Au fost puse o serie de întrebări punctuale. Noi am prezentat ceea ce am făcut, precizând foarte clar că acţionăm, fie la cerere directă, fie în cazul în care este prevăzut în programul naţional de informaţii, culegerea de date despre o temă sau alta. Am informat că am prezentat câteva zeci de informări în perioada 2002-2013 pe tema Gold Corporation, a exploatării de la Roşia Montană, fie ca informaţii distincte, fie ca părţi ale unor informări referitoare la resursele minerale ale României”, a declarat şeful SIE.

Meleşcanu a subliniat că în cadrul informării făcute a precizat membrilor comisiei că „în mod evident există o activitate de lobby care s-a desfăşurat foarte eficient în favoarea proiectului, tot aşa cum există acţiuni foarte directe de blocare a proiectului. Sunt legate, sigur, şi de preocupări ecologice, sunt convins, dar care sunt legate şi de anumite interese”.

„Din păcate, pe temele de fond care vă interesează pe dumneavoastră, fiind vorba de informaţii clasificate, prea multe lucruri nu putem să spunem. Noi am încercat să le structurăm, însă, pe cererile comisiei, ce guverne, ce entităţi, ce mijloace de presă au fost implicate, din străinătate, în acest proiect, fie în favoarea proiectului, fie împotriva proiectului şi am încercat să prezentăm o imagine cât mai completă”, a declarat directorul SIE.

Întrebat despre ce ţări implicate ar fi vorba, Meleşcanu a spus: „În general ţările vecine şi prietene pentru că ele sunt cele mai afectate de problemele ecologice, de argumentele ecologice”. El a nu dorit să comenteze dacă printre respectivele state se numără Ungaria.

Şeful SIE a adăugat că nu există informaţii despre oameni politici sau persoane publice din România care ar fi primit bani pentru a face lobby proiectului Roşia Montană, dar că a prezentat comisiei informaţii despre „alţi cetăţeni, străini, care au avut un interes în activitatea de lobby”.

Teodor Meleşcanu a adăugat că „pentru o serie de întrebări care au fost adresate de membrii comisiei, unele dintre ele foarte specifice, a rămas să revenim cu precizări căutând în arhivele noastre dacă putem da răspunsuri sau nu la întrebări”.

Întrebat dacă în cadrul discuţiei purtate cu parlamentarii din Comisia de control al SIE s-a discutat şi despre bonitatea societăţii Gold Corporation, Meleşcanu a precizat: „Da, am discutat cu colegii noştri de la comisia de control a SIE. Şi am precizat foarte clar că problemele de bonitate ale societăţilor care investesc în România sunt de competenţa ministerului Economiei care prin intermediul ataşaţilor economici fac asemenea evaluări”.

„Din punctul nostru de vedere singurele lucruri pe care le putem cerceta este în ce măsură o asemenea investiţie poate să aibă implicaţii asupra securităţii naţionale, în sensul că se investesc bani din trafic de droguri, spălare de bani, sau că anumite servicii interesate finanţează societăţi de acest tip”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Şeful SIE a adăugat că în cadrul discuţiei a menţionat câteva astfel de cazuri, întrebat în acest sens, dar a precizat că nu le poate menţiona.

Teodor Meleşcanu a mai precizat că nu a fost întrebat despre speculaţiile bursiere realizate în jurul proiectului Roşia Montană, dar că SIE poate prezenta, la cererea comisiei, şi o astfel de informare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata