APAPR: Banii celor peste 6 milioane de participanţi la sistemul de pensii private sunt în totală siguranţă

Arhitectura sistemului de pensii private conţine, prin cadrul legal şi instituţiile sale, numeroase mecanisme de siguranţă, aplicate în practica curentă de către administratorii fondurilor de pensii şi de către depozitari, pentru protejarea activelor participanţilor, precizează reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un comunicat remis, joi.

‘Toate aceste mecanisme fac sistemul sigur şi impenetrabil, practic nu există breşe de siguranţă, banii fondurilor de pensii sunt administraţi responsabil, eficient şi transparent. Toate acestea au fost confirmate acum, încă o dată, de controlul inopinat al ASF, în urma stopării timp de două zile a tranzacţionării de acţiuni de către fondurile de pensii private. După cum controlul ASF a demonstrat, deţinerile de acţiuni ale fondurilor de pensii, implicit banii celor peste 6 milioane de participanţi la sistemul de pensii private (Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ), sunt în totală siguranţă.

Spre deosebire de tranzacţiile efectuate pe Bursă de persoanele fizice sau alţi investitori (care îşi fac decontările prin societăţile de brokeraj), în cazul fondurilor de pensii un element vital de siguranţă este banca depozitară, instituţie supravegheată atât de ASF, cât şi de BNR, prin norme prudenţiale stricte’, se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor APAPR, băncile depozitare verifică legalitatea ordinelor de investire ale administratorului în momentul decontării tranzacţiilor efectuate de fondurile de pensii; verifică şi certifică deţinerile de instrumente financiare (de la titluri de stat până la acţiuni şi altele) pentru fiecare fond, calculează şi raportează către ASF, în paralel cu administratorii fondurilor de pensii şi independent de aceştia, valoarea zilnică a activului net şi a unităţii de fond.

‘Conform legislaţiei specifice, toate decontările fondurilor de pensii se efectuează prin banca depozitară şi nu prin societăţi de brokeraj. Administratorii fondurilor şi băncile depozitare sunt instituţii autorizate şi reglementate, ce deţin reguli interne şi proceduri de guvernanţă corporativă care înlătură riscul ca persoane neautorizate să poată tranzacţiona în numele fondurilor de pensii sau să aibă acces la deţinerile acestora, după cum chiar rezultatele controlului ASF arată’, se mai spune în comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanţii APAPR subliniază că înţeleg şi sunt de acord cu necesitatea supravegherii prudenţiale stricte şi a unor măsuri preventive de control din partea ASF, reiterează importanţa faptului ca aceste măsuri să nu inducă perturbări în activitatea fondurilor de pensii.

Fondurile de pensii private din România sunt printre cei mai mari şi importanţi investitori instituţionali din România, în condiţiile în care deţinerile acestora pe Bursa de Valori de la Bucureşti depăşesc 1,1 miliarde lei.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), care deservesc 5,9 milioane de participanţi, au înregistrat de la lansare şi până la finele lui iulie 2013 un randament mediu total de 75,5%, adică o medie anuală de 11,4% (pentru toată perioada de funcţionare, de 5 ani şi jumătate). În termeni monetari, fondurile de pensii au adăugat câştiguri nete (după scăderea tuturor comisioanelor) de circa 2 miliarde lei peste contribuţiile virate în aceşti ani, de circa 10 miliarde lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat joi că a finalizat verificările solicitate fondurilor de pensii administrate privat în privinţa deţinerilor de acţiuni din portofoliu, nefiind identificate probleme.

Conform unui comunicat, din verificările făcute în zilele de 20 şi 23 septembrie 2013, atât de către administrator, cât şi de ASF, nu rezultă că deţinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activităţi de natură să pună în pericol deţinerile participanţilor.

ASF a decis pe 20 septembrie să interzică fondurilor de pensii administrate privat să efectueze tranzacţii cu acţiuni timp de două zile, respectiv vineri, 20 septembrie, şi luni, 23 septembrie.

”Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut fondurilor de pensii administrate privat să verifice siguranţa deţinerilor de acţiuni aflate în portofoliul acestora. Operaţiunile de verificare se vor încheia luni, 23 septembrie 2013. Pe perioada desfăşurării verificărilor, fondurile de pensii administrate privat nu vor tranzacţiona acţiuni (respectiv în zilele de vineri, 20 septembrie şi luni, 23 septembrie 2013)’, se preciza într-un comunicat al ASF.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.