Afacerea Roşia Montană în România: cât de bine sunt plătiţi directorii RMGC?

(partea a doua)

Dacă în episodul anterior ne-am ocupat de „naşterea” afacerii Roşia Montana, în cel de astăzi ne vom ocupa de componentele financiare ale acesteia. Interesele miliardarilor care sponsorizează la propriu Gabriel Resourced Ltd (GBU) şi, indirect RMGC, fac ca o companie care înregistrează constant pierderi să-şi permită să supravieţuiască şi, mai mult, să-şi recompenseze regeşte conducerea executivă (atât cea canadiană, cât şi cea românească).

Dănuţ Dudu

 

  • Gabriel Resources LTD – un pitic în ghearele miliardarilor

 Principalii acţionari ai GBU sunt companiile americane Electrum Strategic Holdings LLC şi Paulson & Co. care deţin fiecare 17,62% din acţiunile GBU.

Cel de al treilea mare acţionar este compania minieră Newmont Canada Limited (care se ocupă, în principal, tot cu extracţia aurului) cu 14,42% urmată de o altă companie americană The Baupost Group, LLC care deţine 11,37% din totalul acţiunilor. În piaţa se mai găsesc „libere” aproximativ 26% din totalul acţiunilor GBU, companie listată atît pe bursă canadiană cît şi pe cea americană.

În spatele acţionarilor majoritari ai Gabriel Resources se regăsesc nume sonore ale finanţelor internaţionale precum John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Astfel, Paulson & Co. este fondul de hedging al cunoscutului miliardar american John Paulson, iar Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important în proiecte aurifere, iar BSG este controlat de controversatul miliardar Beny Steinmetz.

Paulson a devenit miliardar în 2007, când a fãcut, personal, 3,5 miliarde de dolari pariind împotriva creditelor ipotecare subprime. Paulson şi-a început cariera la fondul de hedging Odyssey Partners şi a devenit mai tîrziu director la Bear Stearns, bancă americană de investiţii care a dat faliment în prima parte a anului 2008. A fondat Paulson & Co. în 1994 şi este pe locul 39 în ultimul top Forbes privind miliardarii lumii, cu o avere de 16 miliarde de dolari. La finele lui 2009, Paulson declara că acţiunile Gabriel Resources îşi vor tripla valoarea după ce compania va primi toate avizele necesare exploatării zăcămîntului aurifer din Munţii Apuseni.

Citeste si:  Botoşani: Premierul Ponta dă noi asigurări privind plata salariilor şi pensiilor până la sfârşitul anului

Beny Steinmetz controlează a doua avere din Israel, estimată de Forbes la 6 miliarde de dolari, averea provenind, în principal, din diamante, aur şi industria metalelor. Steinmetz mai are afaceri în imobiliare (inclusiv în România).


Americanul Thomas Kaplan, cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, este „un istoric cu educaţie la Oxford care s-a reprofilat în investitor” şi pariază masiv pe aur. A făcut avere din gaze naturale, după ce a cumpărat licenţe de exploatare în Texas care au oferit accesul la zăcăminte de 68 miliarde metri cubi.

În ceea ce priveşte interesul celor de la Newmont la Roşia Montană acesta este evident. Compania, înfiinţată în urmă cu mai bine de 90 de ani, este unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, cu afaceri de 9,5 miliarde de dolari în 2010. Marele semn de întrebare este legat însă de prezenţa (sau absenţa) miliardarului George Soros în acţionariatul Newmont a stîrnit controverse în România privind interesul său pentru proiectul Roşia Montană.

 

  • Gabriel Resources LTD – o poveste de succes?

Dacă este însă să ne uităm în contul firmelor Gabriel Resources Ltd, situaţia nu este prea roză, în ultimii ani acestea „strălucind” la capitolul pierderi.

Urmărind datele financiare raportate anual de cei de la GBU către autorităţile pieţei de capital canadiene se poate lesne observa că, în nici un an, aceasta nu a înregistrat profit ci doar pierderi pe linie.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor ,acţiunea GBU a trezit interesul investitorilor care au fost dispuşi să investească masiv în companie participînd la majorările de capital realizate de-a lungul anilor. Ce s-a făcut cu aceşti bani? Un răspuns destul de complicat şi care ar necesita o amplă analiză.

 

  • Cine conduce destinele RMGC?

 Echipa desemnată pentru conducerea afacerii din România îl are în frunte pe Jonathan Henry(foto) – Preşedinte şi CEO- care este totodată şi preşedinte şi CEO al Gabriel Resources Ltd. Acesta are o experiență de aproape 20 de ani în industria minieră. Anterior, Jonathan Henry a fost CEO al Avocet Mining, o companie listată la Londra specializată în exploatarea aurului din Africa de Vest și Asia de Sud-Est.

Citeste si:  Directorul general al Nuclearelectrica şi directorul general adjunct al Romgaz - salarii de peste 14.000 lei

Directorul financiar al RMGC este Max Vaughan care are o experienţă de 13 ani în consultanță financiară și servicii bancare de investiții axate exclusiv pe sectorul minier. Înainte de a ajunge în 2011 la GBU, Vaughan a condus, din 2009, Ogmore Capital (consultanță financiară minerit și metale). Înainte de aceasta a fost Managing Director la RBS Global Banking & Markets specializate în finanțarea structurată pe mai mulți ani.

 

Richard Brown este director executiv comercial și secretar corporativ GBU. Brown s-a alăturat GBU în martie 2011 și are experienţă de peste 18 ani în piețe de acţiuni avînd poziții de consultanță corporative, în special la Bursa de Valori din Londra, KPMG şi Ambrian Partners Limited.

 

 

Dragoş Tănase este Managing Director al RMGC din februarie 2008 şi provine din zona telecomunicaţiilor, de la cel mai mare operator de comunicaţii prin cablu din România, UPC. În cadrul UPC, Tănase a coordonat fuziunea UPC şi Astral şi a deţinut funcţia de CFO de 7 ani. Anterior, Tănase (expert în management financiar) a lucrat în domeniul consultanţei financiare şi de afaceri, în primul rînd la Ministerul de Finanțe și apoi cu Arthur Andersen.

 

De relaţiile guvernamentale şi cele comunitare se ocupă vicepreşedintele Nicolae Suciu. Acesta a început să lucreze pentru RMGC în 2006, inițial ca o Legal Manager, apoi ca Director Juridic și, ulterior, ca vicepreședinte. În iunie 2009, Suciu devine Senior Vice-președintele responsabil cu coordonarea juridice şi Relaţii Comunitare departamente, precum și echipa de conducere dialogul cu instituțiile guvernamentale responsabile pentru evaluarea proiectului minier.

Citeste si:  Peste 4.000 de sindicalişti vor protesta la Palatul Cotroceni

 

Problemele de mediu cad în sarcina lui Horea Avram care ocupă poziţia de vicepreşedinte cu probleme de mediu din ianuarie 2007. Principalele responsabilități sale se numără coordonarea proiectului în ceea ce privește protecția mediului și elaborarea strategiei și a politicii de mediu a RMGC. Între 1996 și 2003, domnul Avram a ocupat diferite funcții în sectorul guvernamental, fiind responsabil de problemele de mediu.

 

În ceea ce priveşte problemele de patrimoniu şi Dezvoltare Durabilă sunt gestionate de vicepreşedintele Adrian Gligor care este responsabil pentru identificarea celor mai bune soluţii pentru conservarea și valorificarea patrimoniului cultural de la Roşia Montană, în contextul proiectului minier. Adrian Gligor a absolvit de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, specializare în istorie – arheologie iar în acest moment este doctorand în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţămînt.

 

Delicatele probleme de comunicare implicate de proiectul Roşia Montana sunt gestionate de vicepreşedinta Andreea Pleşă care lucrează la RMGC din iunie 2008. Pleşă are o experienţă de 15 ani în comunicare şi lobby, printre reuşitele sale profesionale UPC România şi Coca-Cola România. De reţinut că aceasta şi-a început cariera în 1996, la prima companie de lobby din România, Central Europe Consulting Government Relations, înfiinţată de Guy Burrow.

 

Vicepreşedintele Gabriel Măţăuan coordonează activităţile de resurse umane şi de responsabilitate socială (CSR) ale companiei. Cu o experienţă de aproape 20 de ani în managementul resurselor umane, acesta a ocupat în ultimii 10 ani funcţia de Director Resurse Umane şi Relaţii Publice la compania Lafarge, lider mondial în industria materialelor de construcţii, cu operaţiuni miniere semnificative pe plan mondial şi local.

 

  • Ce spune raportul AGA din mai 2013? (în acesta sunt prezentate nu numai salariile de bază ale managerilor, dar şi bonusurile acordate de companie pentru prestaţia lor)

Continuare…

Citește și
1 Comentariu
  1. Gelu spune

    Eu nu inteleg de ce nu se publica analizele apei reziduale ce curge acum la Rosia Montana. De ce este rosie la culoare si ce contine.???!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata