Circa 11.000 de copii au murit în ultimele 30 de luni în războiul din Siria

Circa 11.000 de copii au murit în ultimele 30 luni în războiul civil din Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSHD), care estimează la 101.513 numărul total al victimelor acestui conflict, transmite EFE.

Fondatorul şi directorul OSHD, organizaţie nonguvernamentală cu sediul la Londra, Fadel Abdul Ghani, a luat cuvântul la un eveniment organizat la Geneva în marja reuniunii Consiliului pentru Drepturile Omului, oferind detalii referitoare la victimele războiului civil din Siria. Potrivit acestuia, 88% dintre victimele conflictului sunt civili, din care 12% sunt copii şi 11 % femei. Numărul mare al femeilor şi copiilor morţi în conflict indică faptul că civilii au fost ţinte ale unor atacuri deliberate şi sistematice, a arătat directorul OSHD.

OSHD este considerată drept una dintre cele mai credibile surse privind victimele conflictului, iar organizaţia deţine pentru fiecare caz în parte date privind identitatea, data, locul şi circumstanţele morţii, precum şi o fotografie a celui dispărut.

Reprezentantul OSHD a declarat că 9.000 de minori au fost arestaţi, ca şi 6.500 de femei, iar în total 18.000 de persoane au fost închise şi ‘au dispărut complet’. El a denunţat totodată torturile generalizate împotriva deţinuţilor în contextul conflictului din Siria şi a afirmat că reţeaua sa primeşte ‘în fiecare zi patru şi cinci denunţuri referitoare la victime ale torturii’.

La aceeaşi reuniune desfăşurată la sediul ONU din Geneva, vicepreşedinta Coaliţiei Naţionale Siriene (CNS), Suhair Atasi, a criticat ONU că permite regimului sirian să deţină o imagine legitimă, lăsându-l să-şi păstreze locul în organizaţie. Ea a descris situaţia populaţiei din Siria ca fiind extrem de dificilă, în special în zonele controlate de armată, o strategie pe care o foloseşte ca o ‘formă de pedeapsă colectivă’, a spus ea. Atasi, care răspunde şi de Unitatea de asistenţă a CNS, a susţinut că în zone întregi din Siria infrastructura a fost complet distrusă iar nevoile sunt peste ceea ce poate oferi organizaţia sa.

La rândul său, directorul Centrului sirian de studii politice şi strategice, Radwan Ziadeh, cu sediul la Washington, a declarat că de la începutul conflictului din Siria nu s-a deschis ‘nicio singură anchetă contra vreunui membru al forţelor armate’ siriene pentru atacurile comise împotriva civililor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.