EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Cojocaru (APRIL): Nimeni de pe filiera laptelui din România nu mai doreşte o nouă derogare de la igiena laptelui

0

Nimeni de pe filiera laptelui din România nu mai doreşte o nouă derogare de la igiena laptelui, perioada de tranziţie expirând la finele acestui an, a declarat, joi, Dorin Cojocaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui /APRIL/, într-o conferinţă de specialitate.

„Fermierii care au investit în ferme de vaci şi nici procesatorii pe care îi reprezint nu mai vor o derogare pe igiena laptelui din 2014 pentru că s-au băgat sute de milioane de euro. Şi ANSVSA a spus că sănătatea consumatorului nu se negociază şi nu mai doreşte o nouă perioadă de tranziţie pentru procesarea laptelui neconform”, a spus Dorin Cojocaru, la o dezbatere privind problemele structurale ale agriculturii româneşti, unde micii producătorii s-au plâns că se doreşte ‘eutanasierea’ acestora din 2014 odată cu expirarea perioadei de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.

Acesta a precizat că la ora actuală doar 15.000 de familii sunt în această situaţie, însă în industrie lucrează milioane de români.

„Cine mai doreşte o nouă derogare şi mai face propagandă pentru prelungirea tranziţiei la igiena laptelui ori este politician neinformat ori este rău intenţionat. A cere încă o derogare la Bruxelles pentru procesarea laptelui neigienic înseamnă că dăm o palmă peste calitatea laptelui românesc. Mai sunt în cauză doar 15.000 de familii, dar sunt milioane de români în această industrie şi în comerţ. Ce vor face micii fermieri care mulg la mână? Mulsul la mână oferă un lapte sănătos, curat, vaca ne dă un lapte european, dar noi românii nu suntem obişnuiţi să respectăm igiena. Trebuie să mergem la un nivel de educaţie şi de cultură un pic mai sus ca să înţelegem ceea ce se întâmplă. Vă întreb, de ce trebuie să distrugem o industrie pentru că de ani de zile s-au băgat bani în subzistenţă?”, a adăugat Dorin Cojocaru.

În opinia acestuia, sectorul laptelui se confruntă cu probeleme de business în condiţiile în care în România nu se cunoaşte situaţia reală din sectorul laptelui.

„Vorbim de proiecte şi de strategii, dar noi nu cunoaştem situaţia reală din sectorul laptelui. Într-adevăr avem o producţie bună de lapte, la 1,15 milioane de vaci efectiv matcă, avem 4,150 de milioane tone de lapte, dar numai 0,88 milioane tone se procesează şi avem vânzări directe de un milion de tone şi ceva pe an. Unde este restul laptelui, nu cumva în piaţa neagră? INS îl trece la autoconsum, adică 60%, iar asta înseamnă ca românii beau mai mult lapte decât ţuică. Adică, fiecare român bea câte 300 de litri de lapte. Eu cred că avem probleme de business, probleme ale mediului de afaceri”, a adăugat Cojocaru.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat joi că analizează dacă va mai cere CE o derogare de la igiena laptelui, lucru pe care l-a solicitat recent Bulgaria.

Micii fermieri vor trebui să respecte norme minime de igienă, începând cu 1 ianuarie 2014, dacă vor să-şi vândă laptele pe piaţă, în condiţiile în care la finele lui 2013 expiră perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.

Potrivit preşedintelui ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, micii fermieri cu 2-3 vaci nu trebuie să facă investiţii în vederea obţinerii unui lapte conform cu cerinţele UE, însă cei care au mai multe animale şi obţin o cantitate de lapte mai mare, trebuie să-şi achiziţioneze un aparat de muls şi un răcitor.

„Dacă un ţăran are două vaci în curte nu este nevoie să achiziţioneze un mulgător, ci doar să respecte igiena mulsului, respectiv a mâinilor, a ugerului, a vaselor de colectat lapte şi binenţeles să introducă imediat laptele muls la frigider, la o temperatură între 0 şi 4 grade Celsius. Sunt condiţii minime de igienă pentru ţăranul care are două-trei vaci în curte şi nu cred că sunt foarte greu de îndeplinit. Pentru cei care au mai multe vaci, 4-5 animale, iar cantitatea de lapte este mai mare, într-adevăr este nevoie de o minimă investiţie pentru un aparat de muls şi un răcitor. Aici şi forma asociativă a crescătorilor de animale reprezintă o soluţie pentru partea cu investiţii”, a explicat şeful ANSVSA.

Autoritatea a organizat în luna iunie a acestui an o campanie de informare la nivel naţional, prin care şi-a propus să aducă la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene. Scopul acestei campanii a fost de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţile de procesare să aplice măsurile necesare pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în România.

România a primit în noiembrie 2011 acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, până la finele anului 2013, produsele obţinute din acest lapte putând fi vândute doar pe piaţa naţională.

Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru. În aceste condiţii, fermierii trebuie să producă numai lapte de calitate europeană (care respectă parametri de igienă de curăţenie şi de sănătate ai animalului şi ai mediului de creştere), iar procesatorii trebuie să preia numai lapte conform standardelor UE.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.