Dacian Cioloş: PAC nu este un panaceu pentru dezvoltarea în acelaşi fel a agriculturii tuturor statelor membre

Politica Agricolă Comună (PAC) nu este un panaceu pentru dezvoltarea agriculturii tuturor statelor membre în acelaşi fel, ci o cutie din care fiecare stat membru poate lua instrumentele cele mai adaptate la specificul agriculturii, iar România trebuie să facă aceste alegeri pe bază de abordare strategică, a declarat, joi, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

„Cu această nouă Politica Agricolă Comună, România intră într-o nouă eră pentru că este prima dată când participă direct şi indirect la noua reformă. Sunt, însă, o serie de elemente care nu vor putea fi aplicate în România, de aceea consider că trebuie făcute alegeri pe bază de abordare strategică, care trebuie decise la nivel naţional. PAC nu este un panaceu pentru toate statele membre, pentru dezvoltarea agriculturii tuturor statelor membre în acelaşi fel, ci este o cutie cu instrumente din care se pot lua instrumentele cele mai adaptate la specificul agriculturii fiecărui stat membru, respectând bineînţeles nişte principii şi reguli comunitare, mai ales pe măsurile de piaţă”, a spus Dacian Cioloş, la o dezbatere privind problemele structurale ale agriculturii româneşti.

Comisarul european a subliniat că, fără o abordare strategică, România riscă să rămână cu aceleaşi decalaje faţă de celelalte state membre şi la următoarea reformă agricolă comunitară din 2020.

„Cred că în România, pe următorii şapte ani, dincolo de acest sprijin direct pentru producători pentru a putea produce de la un an la altul, este nevoie în paralel şi de o abordare structurală sau de sprijin structural în dezvoltarea agriculturii. Dacă nu vor fi luate aceste măsuri şi în 2020, la următoarea reformă, România va rămâne tot cu un decalaj important, iar celelalte state vor avansa cu ceea ce le oferă PAC. Eu cred că statele membre, aşa cum este şi România, au instrumente în această reformă, care să le permită să avanseze foarte rapid şi din punct de vedere structural, dacă se iau anumite măsuri la nivel naţional”, a explicat comisarul european pe agricultură.

În opinia lui Cioloş, în abordarea structurală, România are nevoie de asociere şi comasarea terenurilor, de o abordare teritorială integrată, dar şi de orientarea cercetării către producţie.

„Pentru România, văd câteva puncte importante care trebuie abordate structural şi aici este vorba de asociere şi de acţiune în comun a producătorilor agricoli, dacă vrem să menţinem un număr cât mai mare de agricultori performanţi în mediul rural. Cred că este nevoie de acompaniere şi de consiliere, pentru că aceste forme asociative nu cad din cer. De asemenea, este nevoie pentru mediul rural şi pentru industria alimentară de o abordare teritorială integrată, chiar şi punct de vedere al fondurilor europene. Alte două elemente importante sunt legate de comasarea terenurilor, fără de care investiţiile în creşterea performanţelor agriculturii nu îşi vor arată eficacitatea”, a adăugat Cioloş.

Comisarul european consideră că sectorul de cercetare şi inovare este, de asemenea, extrem de important, chiar dacă în România se vorbeşte mai puţin de acest lucru.

„Nu vom mai putea vorbi în Europa şi în lume, în general, de creşterea performanţei în agricultură fără aportul cercetării şi inovării directe în producţie şi nu în revistele de specialitate. Este vorba de dezvoltarea unui sector direct în producţie şi nu invers”, a mai spus comisarul Dacian Cioloş.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, este prezent în România, în zilele de 26 şi 29 septembrie 2013, pentru a participa, la Bucureşti, la o dezbatere privind Politica Agricolă Comună în perioada 2014 – 2020, şi în Delta Dunării (est), la o masă rotundă unde vor fi abordate subiecte referitoare la dezvoltarea durabilă a acestei zone.

Potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, comisarul participă, joi, la o dezbatere în care vor sunt atinse subiecte legate de problemele structurale ale agriculturii româneşti, respectiv asociere, comasarea terenurilor, cunoaştere, cercetare, precum şi despre paşii de urmat pentru valorificarea prevederilor Politicii Agricole Comune în perioada 2014 – 2020.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.