Germania: Fost gardian de la Auschwitz, acuzat că a sprijinit acţiunile de exterminare din lagăr

Parchetul din Stuttgart (sudul Germaniei) a acuzat joi un fost gardian al lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz de a fi cooperat la asasinarea a mii de persoane, potrivit EFE.

Bărbatul, acum în vârstă de 93 de ani, a lucrat în serviciul de pază de la Auschwitz din 1941 până în 1943, perioadă în care a ‘sprijinit funcţionarea lagărului şi acţiunile de exterminare’ de acolo, potrivit procurorului.

Cercetările în cazul său au început în timpul procesului lui John Demjanjuk, condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare pentru participare la uciderea a 28.000 de evrei în lagărul de exterminare nazist Sobibor, unde lucrase ca gardian.

Oficiul central de investigare a crimelor naţional-socialismului din Germania a stabilit că poate fi anchetată orice persoană care a ajutat maşinăria de exterminare nazistă în lagărele de concentrare, în mod direct sau indirect, chiar şi dacă activitatea acuzatului ar fi fost aceea de bucătar.

Centrul Simon Wiesenthal a lansat în luna iulie campania ‘Târziu, dar nu prea târziu’, pentru a fi duşi în faţa instanţei de judecată ultimii criminali nazişti care mai trăiesc în Germania.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.