EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Ponta: Podul de la Agigea va fi expertizat de o echipă de specialişti independenţi

0

Primul ministru Victor Ponta a declarat, miercuri, că în următoarele zile se va face o expertiză independentă la podul de la Agigea şi, în funcţie de rezultate, se va lua o decizie referitoare la o eventuală închidere a acestuia pentru reparaţii.

 Premierul a precizat că durata maximă pentru reparaţia podului ar fi trei luni.

„Conform unui raport elaborat de CNADNR, 40% din structura podului este afectată şi poate să cadă în orice moment, or noi nu putem să ne asumăm responsabilitatea să zicem: ‘Bun, să se meargă mai departe pe pod’. Doamne fereşte, se întâmplă ceva! Însă, au existat pe plan local nişte suspiciuni că CNADNR este prea prăpăstios şi că de fapt nu este aşa afectat podul. Am discutat deja de ieri cu domnul Şova şi o să trimitem zilele acestea încă o expertiză independentă, care să ne spună foarte clar: ‘Da, e un pericol de cădere. Atunci, închidem podul şi îl terminăm până la sfârşitul anului, cu toate impedimentele necesare”, a explicat premierul.

Potrivit acestuia, dacă experţii spun că podul mai rezistă, acesta nu va intra deocamdată în reparaţii. Şeful Executivului a atras, însă, atenţia asupra faptului că, la un moment dat, acest lucru va trebui să se întâmple, întrucât obiectivul datează „de pe vremea lui Ceauşescu”.

„Dacă există o expertiză independentă care spune că mai ţine podul, îl mai ţinem, dar la un moment dat tot trebuie reparat. El a fost făcut pe vremea lui Ceauşescu, când a fost construit canalul, şi, de atunci, nu l-a mai reparat nimeni”, a subliniat Victor Ponta.

Acesta a ţinut să precizeze că, iniţial, s-a dorit închiderea podului în luna aprilie, însă s-a luat în calcul faptul că acest lucru va afecta turismul.

„Era vorba să se închidă în aprilie, ca să vă spun adevărul. Şi, în aprilie, am zis că e un dezastru, distrugem tot turismul la Marea Neagră. Acum suntem în octombrie. Dacă nu e bine nici în octombrie, e bine în ianuarie? Sau e bine în februarie? Asta e, până la urmă pentru a nu exista nicio suspiciune, zilele acestea mai facem încă o expertiză independentă. Dacă acea expertiză, însă, confirmă că acel pod este un pericol în orice moment, atunci clar trebuie să îl închidem şi să îl reparăm cât mai repede. Am înţeles că trei luni ar fi durata maximă”, a arătat primul-ministru.

În context, acesta a subliniat că „nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle”.

„Dacă ar fi după mine, eu nu aş vrea să închidem niciun pod, dar nici nu putem să ne asumăm răspunderea că, Doamne fereşte, se întâmplă un accident şi după aia cine plăteşte pentru vieţile pierdute? Asta este situaţia cu infrastructura. Nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle. Nu poţi să faci metrou, dacă nu sapi. Nu poţi să ai podul sigur, dacă nu-l repari. Sigur că dacă s-ar putea să nu se închidă niciodată nimic ar fi extraordinar, dar încă nu s-a găsit soluţia”, a adăugat Ponta.

Prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, a declarat, pe 23 septembrie, că traficul rutier între Constanţa şi Mangalia pe DN 39, prin tranzitarea podului de la Agigea, va fi închis de la 1 octombrie până pe 30 noiembrie.

Anunţul prefectului a fost făcut în urma unei întâlniri de lucru cu experţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), care au susţinut intrarea de urgenţă într-o nouă etapă de finalizare a lucrărilor de consolidare a podului peste Canalul Dunăre- Marea Neagră, de la Agigea.

La rândul lor, primarii localităţilor urbane şi rurale din sudul judeţului Constanţa au depus, marţi, 24 septembrie, un memoriu comun la prefectură pentru a fi transmis prim-ministrului Victor Ponta, în care îşi arată dezacordul faţă de decizia unilaterală adoptată de autorităţi de a suspenda, de la 1 octombrie, timp de cel puţin 60 de zile, circulaţia pe DN 39, peste podul rutier şi pietonal ce traversează Canalul Dunăre Marea Neagră, în localitatea Agigea. Aceştia au adus în discuţie efectele sociale şi economice generate de o astfel de întrerupere a circulaţiei rutiere între nordul şi sudul judeţului Constanţa, pe DN39.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.