EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Ponta: Respingerea proiectului Roşia Montană nu este o catastrofă; mesajul că străinii sunt răi – greşit

Premierul Victor Ponta a declarat joi că nu se întâmplă nimic cu România dacă proiectul Roşia Montană nu va fi realizat, dar a subliniat că promovarea mesajului din ţară că „străinii sunt răi” este un lucru greşit.

„Eu nu am spus niciodată că respingerea proiectului Roşia Montană este o catastrofă, dimpotrivă. (…) Respingerea proiectului Roşia Montană în Parlament nu este nicio mare problemă. Nu se întâmplă nimic cu România dacă nu se mai face proiectul Roşia Montană. Dacă România transmite mai departe – şi aici nu mă refer doar la Roşia Montană, pentru că cei de la Reuters mă întrebau despre gaze de şist şi despre investiţii străine – un mesaj că suntem împotriva tuturor investiţiilor străine şi a utilizării resurselor noastre, este o catastrofă”, a afirmat Ponta, joi, la Palatul Parlamentului, în contextul unor interpretări greşite apărute în presă cu privire la un interviu pe care l-a acordat agenţiei Reuters.

El a adăugat faptul că România are o şansă mare de creştere şi prin „dezvoltările în domeniul energiei făcute de companii străine”. Premierul a amintit şi faptul că în acest moment cel mai mare exportator din România este Renault.

„Să ne întoarcem acum la începutul anilor 90, când companiile străine sunt rele şi ce să facem… Să naţionalizăm tot? Este o prostie. (…) Dacă România, mai departe, va interzice sau va avea o poziţie politică de interzicere a tuturor proiectelor de exploatare a resurselor energetice, cum ar fi şi gazele de şist, cum ar fi multe altele, dacă România duce mai departe un mesaj care a apărut zilele trecute în piaţă, că străinii sunt răi şi să facă statul român, este un mesaj greşit. Eu sunt un social-democrat, dar un social-democrat care trăieşte în Europa şi în lumea secolului XXI. Să ne întoarcem din nou la statul român care face tot? Ştiţi foarte bine că nu este posibil şi ar fi o mare greşeală să gândim aşa”, a subliniat Ponta.

Cât priveşte problemele de mediu în legătură cu anumite investiţii, Ponta a dat asigurări că România va respecta în toate proiectele sale cele mai înalte standarde de mediu.

„Ideea că nu mai vrem străini şi că nu ne vindem ţara este un lucru pe care eu am crezut că l-am lăsat în urmă în 1990 şi împotriva căruia eu voi lupta cu toate forţele mele politice. Îmi place ecologia, nu îmi place iluzia că o să ne izolăm noi acum şi că o să facem. Dacă puteam să facem, o făceam de mult”, a mai spus premierul Victor Ponta.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata