Teroriştii de la Nairobi au avut un plan bine pus la punct şi au ascuns arme în centrul comercial

Teroriştii care au atacat centrul comercial Westgate din capitala Kenyei, Nairobi, au acţionat după un plan bine pus la punct şi au ascuns arme în interiorul clădirii înaintea lansării atacului, afirmă responsabili americani citaţi miercuri de ziare americane şi britanice preluate de AFP.

Grupul de terorişti islamişti shebab somalezi, din care se pare că au mai făcut parte şi anglofoni recrutaţi în SUA şi în alte state occidentale, a studiat planul clădirii, inclusiv amplasarea gurilor de ventilaţie, şi a exersat atacul în Somalia timp de mai multe săptămâni, scrie New York Tines (NYT).

Cele patru zile de confruntări dintre terorişti şi trupele kenyene s-au soldat cu peste 70 de morţi, dintre care 61 sunt civili, potrivit cifrelor oficiale. Conform unor responsabililor citaţi de NYT, islamiştii au avut complici în interior şi au ascuns arme în centrul comercial înaintea asaltului, printre acestea fiind şi o mitralieră grea pe care au folosit-o ulterior în lupte. De asemenea, ei au avut arme identice cu cele folosite de trupele kenyene, de la care se pare că şi le-au procurat, şi au adus cu ei haine de schimb pentru a ieşi din clădire împreună cu civilii care încercau să scape din calea masacrului, scrie The Times.

Analizele ADN trebuie acum să confirme dacă unii dintre autorii atacurilor au fost recrutaţi în SUA sau în alte state occidentale. Comandoul terorist a fost compus din 10-15 membri, dintre care 5 au fost ucişi în confruntările cu trupele kenyene şi ceilalţi se pare că au scăpat printre civili care au ieşit din incinta mall-ului, dar identitatea lor este învăluită în mister.

Potrivit martorilor citaţi de NYT, cel puţin două femei au participat la asalt, numele britanicei Samantha Lewthwaite, văduva unuia dintre teroriştii kamikaze ai atacurilor de la Londra din anul 2005, fiind intens vehiculat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.