Braşov: Număr record de berze negre în aria protejată Dumbrăviţa

Un număr record de berze negre, 80 de exemplare, au poposit, în această toamnă, în drum spre Africa, în aria protejată Dumbrăviţa, din judeţul Braşov.

Un comunicat de presă , joi, de filiala Braşov a Societăţii Ornitologice Române, precizează că heleşteele piscicole de la Dumbrăviţa reprezintă un important loc de popas al acestor păsări în drumul spre Africa.

Conform sursei citate, ornitologii români au stabilit că o parte din păsări vin din Polonia – pe baza inelelor colorate cu care au fost însemnate ca pui – şi că cea mai bătrână are 8 ani. De asemenea, o barză neagră tânără, îngrijită de membrii Asociaţiei Grupul Milvus, pentru o infecţie la cioc, a fost eliberată lângă grupul de berze, pentru a putea pleca spre sud, împreună cu ele, se precizează în comunicatul de presă.

Dan Ionescu, reprezentantul filialei Braşov a Societăţii Ornitologice Române, a declarat pentru AGERPRES că cele 80 de berze negre care au staţionat în Aria protejată Dumbrăviţa, încă din luna august, începând să plece treptat la începutul lunii septembrie. Conform lui Ionescu, în prezent, doar câteva au mai rămas şi probabil că, zilele următoare, vor părăsi zona, vremea începând să se răcească.

„Aria protejată Dumbrăviţa este un loc liniştit unde păsările găsesc şi multă hrană. Cred că din această cauză este căutată. Pe lângă berzele negre, aici au mai poposit, spre sfârşitul verii, alte păsări migratoare cum sunt egretele mari – care au fost în număr mare, aproape 200 de exemplare, câteva sute de raţe din nord şi câteva mii de gâşte sălbatice, care vor pleca doar în momentul în care apele încep să îngheţe”, a spus Dan Ionescu.

Explicaţia atragerii unui număr impresionant de berze negre, dar şi a altor câteva zeci de specii de păsări aflate în migraţia de toamnă, constă în managementul piscicol prietenos pentru natură, suprapus peste perioada de migraţie a păsărilor, practicat de custodele ariei, societatea Doripesco. În urma golirii anuale a heleşteelor pentru recoltarea peştelui, metodă clasică cunoscută în toată lumea, se creează un mediu foarte căutat de multe păsări, apă mică, şi porţiuni întinse de mâl. Din apa mică, berzele pescuiesc cu uşurinţă peştii mici din mâl aşa cum fac şi egretele şi pescăruşii. Colaborarea dintre cei doi custozi ai ariei protejate, Societatea Ornitologică Română sucursala Braşov şi Doripesco, precum şi managementul integrat aplicat, pot fi considerate un model de bune practici pentru ariile protejate suprapuse peste ferme piscicole.

Datorită rarităţii sale la nivel european şi chiar a lipsei acesteia din unele ţări, barza neagră este o atracţie pentru turiştii care practică birdwatching, fiind printre cele mai căutate specii de păsări, mai ales de către britanici şi olandezi, se mai precizează în comunicatul de presă.

Aria Protejată Dumbrăviţa se întinde pe o suprafaţă de 450 de hectare şi cuprinde 15 lacuri.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.