EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Capcană de leoparzi veche de 5.000 de ani, descoperită în deşertul Negev

0

Arheologii au descoperit o capcană de leoparzi veche de 5.000 de ani, în deşertul Negev din Israel, conform LiveScience.

Despre această capcană, descoperită alături de o alta veche de ‘doar’ 1.600 de ani, s-a crezut iniţial că nu poate fi mai veche de câteva secole. Ea este aproape identică cu capcanele folosite de beduini până secolul trecut.

‘Cel mai interesant lucru este că aceste capcane pentru carnivore sunt antice, ceea ce este complet neaşteptat’, a declarat Naomi Porat, geocronolog la Geological Survey din Israel.

Descoperirea, prezentată pe larg în ultimul număr al revistei Antiquity, indică faptul că acest tip de capcane au fost folosite împotriva carnivorelor încă de la primele turme de oi şi capre domesticite din regiune.

Cel puţin 50 de astfel de capcane simple sunt împrăştiate prin deşertul Negev, în partea de sud a Israelului. ‘Arată ca nişte simple grămezi de pietre, sau ca nişte tumuli şi ai nevoie de un ochi format pentru a le recunoaşte’, a mai adăugat Porat.

Pentru atrage carnivorele, oamenii ataşau o bucată de carne de o sfoară. ‘Atunci când animalele de pradă apucau carnea şi trăgeau sfoara, capcana li se închidea în spate, rămânând captive în împrejmuirea din pietre’, a mai adăugat ea.

Mulţi cercetători au presupus că aceste capcane sunt destul de moderne, însă colegii lui Porat au fost curioşi cu privire la originile capcanelor, aşa că le-au analizat.

Naomi Porat a folosit o tehnică denumită datare optică pentru a măsura nivelul de radiaţii care au fost absorbite din mediu de două dintre capcanele de leoparzi. Prin compararea acestor niveluri de radiaţii cu nivelul de radiaţii din zonă, nivel ce s-a modificat foarte puţin de-a lungul timpului, echipa a putut determina când au fost create aceste capcane.

Una dintre capcane are aproximativ 5.000 de ani, în timp ce cealaltă are 1.600 de ani. Acest lucru demonstrează folosirea aceleiaşi tehnologii de-a lungul mai multor milenii, în acelaşi areal geografic.

Capcanele sunt amplasate în apropierea unor locuri în care erau amenajate stâne şi aveau rostul de a apăra turmele de prădători.
În prezent leoparzii nu mai sunt un pericol în Orientul Mijlociu. Vânătoarea excesivă şi distrugerea habitatului au dus la dispariţia populaţiei de leoparzi. Un ultim exemplar a fost observat în regiune în urmă cu mai bine de 10 ani.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.