Circa 2,1 milioane de oameni mor prematur anual din cauza poluării atmosferice

Poluarea atmosferică este vinovată de moartea prematură a circa 2,1 milioane de persoane anual, arată un studiu, însă rata mortalităţii variază semnificativ de la o ţară la alta. Pentru a pune în evidenţă riscurile, Earth Observatory de la NASA a alcătuit o hartă a poluării aerului, care arată diferenţa între nivelurile de particule fine în lume, scrie 7sur7.be.

Pe baza datelor privitoare la perioada 1 ianuarie 1850 – 1 ianuarie 2000, care arată numărul mediu de decese la 1.000 km2 pe an, cercetătorul Jason West, profesor adjunct de ştiinţe ale mediului la Universitatea Carolina de Nord – al cărui studiu a fost publicat în Environmental Research Letters -, apreciază că aproape 2,1 milioane de decese pe an sunt legate de nivelurile de particule fine din aer.

Particulele fine sunt de fapt microparticule cu diametrul mai mic de 0,25 micrometri, cum ar fi praful şi funinginea, care produc grave probleme de sănătate, fiind destul de mici ca să pătrundă până la plămâni. Ele provin din traficul rutier (îndeosebi de la motoarele diesel), dar şi din industrie, agricultură şi combustie (încălzire, coşuri, etc.).

Potrivit graficului NASA, „particulele fine sunt dezastruoase în estul Chinei, India de nord şi Europa (zone în care urbanizarea a contribuit la poluare)”.

Earth Observatory de la NASA adaugă că particulele fine pot rămâne în aer „zile şi chiar săptămâni”, afectând treptat sănătatea populaţiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.