Franţa: Un alpinist a găsit o comoară pe un gheţar de pe Mont Blanc

Un alpinist francez a descoperit o cutie cu pietre preţioase în valoare de zeci de mii de euro pe un gheţar de pe Mont Blanc, provenind probabil din prăbuşirea unui avion indian în urmă cu o jumătate de secol, au anunţat joi autorităţile, relatează AFP.

Pietrele preţioase, smaralde, safire şi rubine, au fost predate jandarmeriei din Bourg-Saint-Maurice (centru-est) la începutul lui septembrie. Valoarea lor a fost evaluată între 130.000 şi 246.000 de euro de către un bijutier local.

Tânărul alpinist, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a descoperit o cutie metalică în timp ce escalada gheţarul Bossons. Înăuntru se aflau mici săculeţe, din care unele purtau inscripţia ‘Made in India’, care conţineau nestematele.

Două avioane indiene s-au prăbuşit pe Mont Blanc în 1950 şi 1966. De atunci, alpiniştii descoperă frecvent bucăţi din aeronave, valize sau chiar rămăşiţe umane.

În august 2012, doi alpinişti din Chamonix au găsit o valiză diplomatică indiană conţinând tăieturi din ziare, pe care au predat-o autorităţilor indiene.

În cazul pietrelor preţioase, ‘dacă nu găsim proprietarul, un articol de lege prevede că acestea ar putea reveni tânărului alpinist’, a explicat un responsabil din partea jandarmeriei din Albertville.

Autorităţile franceze vor trebui acum să le contacteze pe cele indiene pentru a găsi proprietarul sau moştenitorii acestuia.

Malabar Princess, un avion al Air India, s-a prăbuşit pe Mont Blanc la 3 noiembrie 1950, catastrofa soldându-se cu 58 de morţi. Aproape 16 ani mai târziu, la 24 ianuarie 1966, ‘Kangchenjunga’, un Boeing 707 al aceleiaşi companii, care asigura legătura între Bombay (astăzi Mumbai) şi New York, s-a prăbuşit în acelaşi loc, la 4.750 m altitudine. Niciunul din cei 117 pasageri care se aflau la bord nu a supravieţuit accidentului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.