Germania: Conservatorii Angelei Merkel resping orice creştere de impozite

Conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel a ieşit joi seară în bloc pentru a nega informaţiile publicate în aceeaşi zi de cotidianul Bild, care a scris că această formaţiune ia în calcul o creştere a impozitelor pentru cei bogaţi astfel încât să-i convingă pe social-democraţi sau verzi să intre într-o coaliţie guvernamentală de care conservatorii au nevoie întrucât, deşi au câştigat alegerile de duminică, nu au obţinut majoritatea absolută, relatează agenţia EFE.

‘Informaţia este falsă. Programul nostru este foarte clar: respingem o creştere a impozitelor’, a afirmat secretarul general al CDU, Herman Grohe, cel despre care Bild a scris că ar fi propus o asemenea creştere de taxe. El a fost susţinut şi de liderul grupului parlamentar creştin-democrat, Volker Kauder, care a precizat că orice negociere cu social-democraţii şi cu verzii se va baza pe programul CDU, ce respinge mărirea impozitelor.

Dar, polemica pe acest subiect a fost declanşată cu o zi în urmă chiar de ministrul de finanţe, Wolfgang Schauble, care nu a exclus posibilitatea creşterii fiscalităţii.

În ce o priveşte, Angela Merkel nu a avut joi nicio intervenţie publică, dar la toate manifestările electorale de dinaintea alegerilor a respins ideea creşterii taxelor pentru că, în opinia ei, o astfel de măsură ar pune în pericol locurile de muncă.

Cât despre Partidul Social-Democrat (SPD), acesta a evitat să se implice în dezbaterea publică despre fiscalitate, aşteptând Convenţia de vineri la care se va discuta despre posibilitatea formării unei largi coaliţii cu CDU.

Pentru a alcătui un guvern susţinut de o majoritate, conservatorii cancelarului Merkel au nevoie de o alianţă cu social-democraţii sau cu verzii. Pe lângă aceste formaţiuni, în Parlament a mai intrat şi stânga radicală, Die Linke, alcătuită din foşti comunişti şi disidenţi social-democraţi, dar atât SPD cât şi verzii au exclus o alianţă cu acest partid, cu toate că un astfel de aranjament politic nu i-ar mai permite Angelei Merkel să formeze guvernul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.