Ion Jinga: Vinovat de a fi român în Marea Britanie

Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, declară pentru The Telegraph: „Compatrioţii mei nu au niciun motiv să se simtă vinovaţi de a fi români în Marea Britanie. Motivele trebuie să prevaleze asupra abordărilor emoţionale”. 

Sub titlul „Vinovat de a fi român în Marea Britanie”, cotidianul britanic publică o scrisoare a ambasadorului român, joi în ediţia online.

Am primit o scrisoare de la un medic român ce lucrează într-un spital din Londra. Ea a venit în Marea Britanie în 2005 după ce a absolvit la Bucureşti şi este unul dintre cei 2.000 de medici români educaţi în universităţile noastre, care au fost convinşi de agenţiile de recrutare britanice să vină să lucreze aici pentru că există un deficit de medici în Marea Britanie, scrie ambasadorul român.

Inutil să spun că sistemul de sănătate din România are nevoie disperată de ei, chiar dacă înţeleg că banii şi oportunităţile profesionale pot fi motive valide pentru a veni în Marea Britanie.

Ca ambasador… am întâlnit mii de români ce trăiesc în Marea Britanie şi am primit sute de scrisori de la ei, dar asta a fost diferit. Doamna care mi-a scris este chirurg, o calificare primită în Marea Britanie după examene dificile. Cariera ei este realizată, ea are o familie şi o casă în Londra. De la un astfel de profesionist de succes, cu un statut social superior, nu te aştepţi să se plângă de discriminare şi rasism.

Ea mi-a scris: „Este din ce în ce mai greu să trăieşti ca cetăţean şi profesionist român în Marea Britanie. Marea Britanie este o ţară total împotriva rasismului şi blamării culturale. Din păcate, cu aceasta ne confruntăm din ianuarie 2013 datorită unei părţi din mass-media şi unor politicieni. Românii şi bulgarii alimentează mass-media în fiecare zi, iar acest lucru nu este fără consecinţe. Nu m-am mai confruntat cu rasismul în această ţară până în 2013.

Acum, aproape zilnic sunt întrebată de unde sunt originară şi trebuie să mă confrunt cu o atitudine rasistă după răspunsul meu. Unii oameni nu spun nimic, majoritatea dintre ei exprimă numai o surpriză, alţii îmi spun că nu arăt ca o româncă şi unii încep comentarii negative împotriva noastră. Am avut de a face cu această atitudine atât de la pacienţi, dar şi din păcate din partea colegilor de la locul de muncă. Învinovăţirea cultură şi atitudinea rasistă împotriva noastră ne distrug viaţa şi reputaţia. Marea majoritate a românilor de aici sunt muncitori, oneşti, plătesc impozite, contribuind la creşterea economică a acestei ţări”.

În timpul campaniei pentru Eastleigh, candidatul unui partid politic care se aşteaptă să câştige următoarele alegeri europene folosind sloganuri xenofobe legate români cu „o înclinaţie naturală spre crimă”, mi-am exprimat îngrijorarea că retorica inflamatorie ar putea avea pe termen lung consecinţe negative şi chiar conduce la acte de atacuri rasiale. Din păcate, am avut dreptate deoarece la scurt timp după aceea, în Brighton, doi tineri lucrători români au fost atacaţi doar pentru că vorbeau într-o limbă identificată de agresorii lor ca fiind „est-europeană”, notează ambasadorul român.

În ultimele opt luni, publicul britanic a fost continuu servit cu o informaţie sperietoare şi distorsionată răspândită prin mass-media de scandal şi de un partid politic al cărui unul dintre lideri a numit recent o cameră plină de delegaţi de sex feminin „curve”. „29 de milioane de români şi bulgari /întreaga populaţie combinată din ambele ţări/ va coborî în Marea Britanie la 1 ianuarie 2014” , „Stop migraţiei în masă a bulgarilor şi românilor în 2014”, „România şi Bulgaria sunt două ţări măcinate de corupţie şi crimă organizată”, „Noul val de imigranţi din UE este de a ne lua locurile de muncă” sau „Oamenii din România şi Bulgaria trăiesc ca animalele şi de aceea vor să trăiască într-o ţară civilizată ca Marea Britanie” – pentru a cita doar câteva remarci îngrozitoare, mai notează Ion Jinga.

Cum este posibilă o astfel de atitudine să înflorească în Marea Britanie, o ţară ce a dat omenirii Magna Charta Libertatum, şi-a răspândit cultura şi civilizaţia peste tot în lume şi – din bune motive – este una dintre democraţiile moderne cele mai admirate? Răspunsul a fost dat de secretarul pentru afaceri Vince Cable, când s-a adresat la o conferinţă a partidului său la Glasgow: „Marea Britanie dezvoltă o opinie absolut toxică despre imigraţie”.

Desigur, o mare majoritate a britanicilor respinge orice comportament xenofob şi personalităţi britanice marcante şi-au exprimat aprecierea pentru contribuţia valoroasă a românilor ce trăiesc în Marea Britanie adusă acestei ţări: primul-ministru, preşedintele Camerei Comunelor, ministrul pentru Europa, ministrul pentru prevenirea criminalităţii, preşedintele Comisiei de Afaceri Interne din Camera Comunelor – pentru a numi doar câteva. Cel mai încurajator pentru mine sunt de asemenea opiniile venite de la oameni obişnuiţi, mai remarcă ambasadorul român.

Nimeni nu este în măsură să spună cât de mulţi oameni ar putea veni anul viitor în Marea Britanie din România. Românii, ca cetăţeni ai Uniunii Europene, pot circula liber în interiorul UE – la fel ca britanicii.

Nu avem nicio idee câţi de mulţi britanici s-ar duce în Spania sau Franţa anul viitor – şi acelaşi lucru este valabil în ceea ce-i priveşte pe românii care vin aici. Aşa cum a subliniat ministrul Jeremy Browne /ministrul adjunct pentru prevenirea criminalităţii din Ministerul de Interne britanic n.r./, „ei se conformează aceloraşi reguli ca cetăţenii britanici care locuiesc în Spania sau au case de vacanţă în Franţa, sau care lucrează în Germania”.

Cred că ceea ce îl roade pe publicul britanic nu este faptul că alţi cetăţeni din UE vin în Marea Britanie. Personal, aş fi mândru că multor europeni le place Marea Britanie şi vor să vină aici. Aceasta arată că sunteţi o ţară plină de oportunităţi. Nu, ceea ce îl deranjează pe britanic, în mintea mea, este că cetăţeni ai UE ar putea veni aici şi pretinde bunăstarea şi beneficiile fără a contribui în primul rând la economie. Sunt de acord cu aceasta dar ar putea fi cu greu pusă în legătură cu românii, deoarece prezenţa lor aici este în principal rezultatul cererii de pe piaţa britanică. Ei nu pun o presiune asupra sistemelor sociale şi de sănătate deoarece cei mai mulţi dintre ei sunt în vârstă de 18 – 35 de ani, cu puţini care cer îngrijire medicală sau asistenţă socială. 62% nu au persoane în întreţinere şi 32% au doar un singur copil. Din numărul total de 40.171 de alocaţii pentru copii acordate anul trecut în ceea ce priveşte copiii care trăiesc într-o altă ţară din UE, doar 324 au revenit copiilor români – este neglijabil, mai remarcă ambasadorul român.

Pe scurt, ei sunt contributori la bugetul public şi nu un canal de scurgere. Un studiu recent a constatat că imigranţii din noile state membre ale UE au plătit taxe mai mari cu 30% faţă de costurile impuse serviciilor publice britanice.

Prin urmare, compatrioţii mei nu au niciun motiv să se simtă vinovaţi de a fi români în Marea Britanie. Motivele trebuie să prevaleze asupra abordărilor emoţionale, conchide ambasadorul român la Londra, Ion Jinga.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.