Macovei: Nu problema romilor va afecta aderarea la Schengen, ci lipsa voinţei politice pentru continuarea luptei anticorupţie

Aderarea României la spaţiul Schengen nu riscă să fie afectată de retorica legată de problemele cu romii declanşată de ministrul de interne francez, Manuel Valls, ci mai degrabă de faptul că nu există ‘voinţa politică majoritară’ pentru continuarea luptei anticorupţie, a declarat joi, la Bruxelles, eurodeputata PDL Monica Macovei.

Întrebată dacă revenirea subiectului imigranţilor romi în atenţia clasei politice franceze ar putea afecta şansele României de aderare la zona de circulaţie liberă, care vor fi luate în discuţie înainte de sfârşitul anului, Monica Macovei a precizat că nu vede nicio legătură între cele două dosare.

‘Franţa, ca şi restul statelor membre, trebuie să-şi asume, să ia măsurile potrivite în ceea ce priveşte romii care comit infracţiuni, indiferent din ce ţară vin, inclusiv din România. Cine comite infracţiuni, de orice naţionalitate ar fi, trebuie să fie subiect al investigaţiilor din ţara respectivă, nu întorsul înapoi în România este soluţia’, a declarat eurodeputata PDL.

Ea a adăugat însă că o parte din vină o au şi guvernele care au condus ţara de-a lungul anilor, ‘pentru că România trebuie să fie prima ţară care să se ocupe de problema propriilor cetăţeni de etnie romă, să le asigure cărţi de identitate, să le asigure domicilii’.

‘Ştiţi că a fost un cerc vicios. Nu puteau avea domiciliu sau loc de muncă fiindcă nu aveau cărţi de identitate şi nu aveau cărţi de identitate pentru că nu aveau domiciliu. Ne-am învârtit în cerc ani de zile. Deci şi România avea obligaţia să rezolve această problemă proprie’, a subliniat Macovei.

‘Dar nu văd o legătură cu Schengen-ul, să fim serioşi. Intrarea în Schengen e legată de lupta anticorupţie, de voinţa clasei politice pentru anticorupţie, iar din ceea ce vedem în ultimele luni, voinţa politică majoritară nu există pentru continuarea luptei anticorupţie. Dimpotrivă, şi ieri (miercuri – n.r.) şi alaltăieri (marţi – n.r.) au fost declaraţii împotriva ANI, împotriva DNA. Vă aduc aminte ce a spus Crin Antonescu, ‘Cât timp DNA şi ANI investighează miniştri nu suntem la putere’. Deci au venit la putere să desfiinţeze aceste instituţii. Şi tot ieri (miercuri – n.r.) au fost declaraţii referitoare la schimbarea legii ANI la incompatibilităţi, vor să amnistieze pe toţi cei condamnaţi sau cercetaţi pentru infracţiunea de conflict de interese, vorbesc de aleşii locali. Nu asta este soluţia. Când adopţi o lege soluţia este să te ţii de lege şi nu să schimbi legea că nu-ţi convine, că ai prea mulţi cercetaţi’, a afirmat Monica Macovei.

Eurodeputata a menţionat că toate acestea vor conta la întocmirea raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi pentru aderarea ţării la spaţiul Schengen. ‘Aşa că să spunem exact cine e vinovat pentru o eventuală nouă amânare a intrării în Schengen şi că nu problema romilor este principala, ci lipsa voinţei politice majoritare pentru anticorupţie’, a conchis ea.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.