Schimbările apărute în funcţionarea neuronilor, una din cauzele obezităţii

Disfuncţionalităţile ce apar în funcţionarea unor neuroni situaţi la nivelul hipotalamusului constituie una din cauzele obezităţii, susţin cercetătorii de la Institutul de cercetări biomedicale August Pi i Sunyer din Barcelona, transmite EFE.

Un studiu prezentat joi la Barcelona arată mecanismele prin care controlul apetitului şi al greutăţii corporale este reglat de sistemul nervos central, în special prin interacţiunile aşa-numitor neuroni POMC, care se regăsesc la nivelul hipotalamusului.

În condiţii normale, neuronii POMC sunt activaţi de un hormon denumit leptină care se eliberează în corp atunci când există o acumulare excesivă de grăsime şi care, prin intrarea în contact cu neuronii, face ca aceştia să producă moleculele necesare pentru reglarea foamei şi greutăţii corporale. Potrivit studiului, dietele bogate în grăsimi provoacă o rezistenţă a acestor neuroni la leptină, pierzându-şi capacitatea de a-şi exercita funcţia regulatorie în privinţa foamei şi greutăţii. Astfel, unele persoane obeze par imune la leptină, deşi hormonul se regăseşte în cantitate mare în sânge.

Cercetătorul de la institutul din Barcelona Marc Claret a explicat, într-o conferinţă de presă, că ‘fiecare caz de obezitate este diferit’ dar ‘majoritatea obezilor prezintă o rezistenţă la acţiunea leptinei’, astfel că descoperirile recente ar putea conduce, în viitor, la elaborarea unui medicament împotriva acestei maladii, preferabil tehnicilor chirurgicale invazive.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.