EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

SUA: După dezvăluirile făcute de Snowden, începe reforma serviciilor de informaţii americane

0

Congresul american lansează joi reforma legislaţiei în domeniul supravegherii electronice, un proces declanşat de dezvăluirile lui Edward Snowden şi în pofida asigurărilor date de preşedintele Barack Obama privind legalitatea programelor în cauză, relatează AFP.

Directorul pentru informaţii naţionale, James Clapper, şi directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), generalul Keith Alexander, vor participa, de la ora 18.00 GMT, la o audiere publică a comisiei pentru informaţii a Senatului. Cei doi responsabili vor răspunde, pentru prima dată, la întrebări privind propunerile concrete de reformă a imensului aparat de supraveghere american.

Punctul principal pe ordinea de zi este programul de colectare sistematică a datelor tuturor apelurilor telefonice din Statele Unite, dezvăluit în iunie de fostul informatician al NSA Edward Snowden, notează agenţia de presă franceză.

Numerele, orele şi durata tuturor apelurilor efectuate prin intermediul operatorilor americani (nu şi conţinutul conversaţiilor) sunt stocate într-o bază de date a NSA din 2006, un gigantic ‘car cu fân’ în care agenţia susţine că detectează eventualele ‘ace’ legate de ameninţări teroriste. Potrivit generalului Alexander, doar 22 de persoane au acces la aceste date.

Directorul NSA a afirmat că au fost dejucate, pe plan mondial, 54 de atentate graţie acestui program şi a altuia care interceptează conţinutul comunicaţiilor pe internet ale străinilor în afara SUA, prin servicii precum Facebook sau Skype.

Cifra este, însă, contestată de parlamentari. ‘Nu ne-a fost dovedit niciodată că această colectare în masă de date a furnizat informaţii valoroase care au condus, singure, la dejucarea atentatelor’, a afirmat miercuri senatorul democrat Mark Udall, co-autorul unei propuneri de lege pentru interzicerea colectării de date telefonice şi electronice.

El şi colegii săi critică interpretarea făcută de FBI şi NSA a articolului 215 a legii ‘Patriot Act’, votată imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001. Potrivit acestora, interceptarea convorbirilor telefonice ale tuturor americanilor încalcă cel de-al patrulea amendament al Constituţiei.

‘Americanii care nu au legătură cu terorismul sau spionajul nu ar trebui să se teamă că NSA le colectează toate informaţiile personale’, susţine Udall, conform France Presse.

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat de la început favorabil dezbaterii. La cererea sa, au fost declasificate documente ultrasecrete legate de activitatea serviciilor de informaţii americane.

‘Este un început bun, însă, de fapt, ei n-au publicat decât ceea ce au fost obligaţi să publice sub presiunea justiţiei, a Congresului şi a opiniei publice’, a declarat pentru AFP Michelle Richardson, de la asociaţia pentru apărarea libertăţilor ACLU, care a depus plângere împotriva administraţiei Obama.

Potrivit acesteia, de exemplu, n-a fost declasificat niciun document important care să descrie programele de spionaj pe internet (între care şi Prism).

Preşedintele pare deschis faţă de reforma funcţionării tribunalului secret responsabil cu validarea, în mod regulat, a modului de funcţionare a programelor de supraveghere, Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), alcătuit din 11 judecători şi ale cărui audieri şi decizii sunt secrete.

Unii senatori americani doresc crearea postului de ‘avocat constituţional’, independent, al cărui rol ar fi să se opună guvernului federal în faţa judecătorilor.

Reformatorii consideră că au toate şansele de reuşită: în iulie, 205 democraţi şi republicani din Camera Reprezentanţilor (din 435) aproape au reuşit să treacă o măsură care ar fi pus capăt programului de colectare a datelor telefonice, un avertisment luat foarte în serios de Casa Albă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.