Biserica poloneză zguduită de un scandal de pedofilie

Biserica Poloniei, ţară catolică, este, la rândul său, zguduită de un scandal de pedofilie, după suspendarea de către Vatican a ambasadorului său în Republica Dominicană, polonezul Jozef Wesolowski, şi ancheta asupra unui alt preot polonez, amândoi bănuiţi de delicte împotriva minorilor, relatează AFP.

 Niciunul din cazurile privind preoţi pedofili identificate în ultimii ani în Polonia nu a provocat un adevărat scandal, spre deosebire de SUA şi Irlanda, unde fenomenul a fost intens mediatizat şi condamnat.

Secretarul general al Episcopiei poloneze, Wojciech Polak, a calificat vineri această afacere drept ‘dureroasă şi dificilă’. ‘Încrederea în Biserică are de suferit. Ne cerem scuze. Este minimul pe care îl putem face’, a declarat acesta în faţa presei.

Polak a respins, însă, ideea unor eventuale despăgubiri financiare pentru victimele Bisericii poloneze. ‘Responsabilitatea civilă şi penală pentru acest gen de delicte aparţine persoanei responsabile de aceste acte. Ea este cea care trebuie să despăgubească’, a insistat acesta.

La rândul său, Parchetul polonez a deschis vineri propria sa anchetă asupra cazului care îi implică pe cei doi preoţi în misiune în Republica Dominicană. ‘Este vorba de o anchetă independentă de cea desfăşurată de justiţia dominicană’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Parchetului, Mateusz Martyniuk.

Nunţiu (ambasador) la Santo Domingo de aproape şase ani, Wesolowski (65 de ani) a fost suspendat din funcţie la 21 august. Potrivit presei dominicane şi poloneze, diplomatul ar fi avut relaţii sexuale contra cost cu minori din ‘Zona colonial’, centrul istoric al Santo Domingo.

Televiziunea dominicană, precum şi presa poloneză, au făcut legătura între Wesolowski şi preotul polonez Wojciech Gil (36 de ani), acuzat de viol asupra unor minori din oraşul Santiago.

Părintele Gil, membru al congregaţiei Sfântul Mihail Arhanghelul, a fost suspendat din preoţie de superiorii săi şi somat să se întoarcă în Republica Dominicană ‘pentru a coopera cu justiţia’ locală, a indicat vineri purtătorul de cuvânt al congregaţiei, Tadeusz Musz.

Conform iezuitului Adam Zak, însărcinat de Episcopia poloneză cu protecţia copiilor şi tinerilor, ‘scara fenomenului de pedofilie în Biserica din Polonia rămâne necunoscută’. ‘Ceea ce ajunge la tribunale nu este decât partea vizibilă a icebergului’, a apreciat acesta, citând un studiu care evocă 27 de condamnări ale preoţilor pentru pedofilie în ultimii 10 ani.

‘Biserica poloneză nu este pregătită să înfrunte acest fenomen. Este o Biserică instituţională, foarte birocratizată, detaşată de realitate şi sigură de puterea sa’, declară pentru agenţia de presă franceză sociologul Pawel Boryszewski. ‘Această afacere riscă să provoace un val de critici la adresa Bisericii. Oamenii ar putea să se depărteze de această instituţie’, a adăugat acesta.

Papa Francisc a ţinut să-şi afirme angajamentul ferm de a lupta împotriva pedofiliei în cadrul Bisericii de la începutul pontificatului său, în martie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Tomica spune

    Icapatanarea de a mentine juramantul de castitate in randul preotilor, care este o mare ipocrizie, costa si lasa un blam public nemeritat asupra clerului. Dumnezeu a spus: ”Mergeti si va inmultiti”, de ce clerul sa fie o exceptie? Este contra naturii, clerul trebuie sa fie un exemplu si in viata de familie! La fel si cu descriminarea femeilor in biserica. Daca am avea papa o femeie, respectiv patriarh, poate altfel ar merge treburile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.