EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Cacaua stimulează creierul

0

Consumul de cacao ameliorează circulaţia sanguină în creier şi, în acelaşi timp, aporturile energetice. Specialiştii citaţi de passionsante.be vorbesc despre ‘cuplare neurovasculară’.

Pentru a funcţiona corect, creierul trebuie să fie alimentat constant, îndeosebi cu oxigen şi zahăr (glucoză). Când activitatea cerebrală este mai intensă şi fluxul sanguin creşte pentru ca ‘maşina’ să funcţioneze optim. Uneori acest proces este perturbat, iar tulburările circulaţiei sanguine cerebrale pot duce la deficienţe severe, cum ar fi demenţa senilă.

O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard (Boston) a vrut să testeze efectul flavanolilor (antioxidanţi) din cacao în acest context. Au fost alcătuite două grupe de persoane de peste 65 de ani, cu probleme ale circulaţiei sanguine cerebrale. Timp de o lună, o grupă a băut în fiecare zi două ceşti de cacao îmbogăţită cu flavanoli şi cealaltă, aceeaşi cantitate, însă ‘sărăcită’ în flavanoizi.

Rezultatul a fost că, la ambele grupe, debitul sanguin (cuplarea neurovasculară) s-a întărit, ducând la performanţe mai bune la testele de memorie. Acest lucru înseamnă că flavanolii – cunoscuţi de altfel pentru efectele pozitive asupra sistemului cardiovascular – nu sunt elemente determinante şi că există un alt compus. În stadiul actual însă cercetătorii nu ştiu care ar putea fi acela (sau acelea), încheie passionsante.be.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.