EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Cluj: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi Agenţia Naţională de Transplant, reclamate la Parchet

0

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta”, Emanuel Ungureanu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj o plângere împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), condus de prof. univ. dr. Mihai Lucan, şi împotriva Agenţiei Naţionale de Transplant, „pentru abuz în serviciu împotriva intereselor persoanelor suferinde”.

Emanuel Ungureanu a precizat că plângerea este depusă în ziua în care se împlineşte un an de la moartea tinerei Adina Bleotu, de 19 ani, care s-a aflat, timp de şapte ani, pe lista de aşteptare a ICUTR, pentru primirea unui rinichi. Ungureanu a precizat că plângerea este împotriva celor două instituţii menţionate şi nu a actorului Alexandru Arşinel, căruia i-a fost efectuat un transplant renal, în data de 30 august, de către o echipă condusă de prof. univ. dr. Mihai Lucan. El a subliniat că actorul, în vârstă de la 74 de ani, a aşteptat doar trei zile primirea unui rinichi compatibil, în timp ce tineri, la limita supravieţuirii, membrii ai fundaţiei pe care Ungureanu o coordonează, sunt amânaţi de şapte-opt ani de la operaţia ce i-ar putea scăpa de dializă şi le-ar putea salva viaţa.

La conferinţă au participat, în scaune cu rotile, Delia şi Cornel, care fac dializă de 15 şi respectiv 25 de ani.

Cornel a condus timp de un deceniu Asociaţia Bolnavilor Renali din Cluj, care a militat pentru un sistem coerent de transplant la nivel naţional. El a relatat că i s-a propus, la un moment dat, un transplant cu un rinichi prelevat de la o persoană în viaţă, dar a refuzat din consideraţii etice, nedorind să priveze de la o viaţă normală un donator sănătos. Cornel a susţinut că tinerii trebuie să aibă prioritate pentru transplantul renal, deoarece un adult rezistă mai uşor la dialize.

Delia a primit un rinichi de la tatăl ei, dar transplantul a eşuat după nici trei ani. Prezent la conferinţa de presă, părintele a relatat că a plătit, în 1995, pentru transplant, 3.000 de mărci germane, medicului Lucan şi echipei acestuia. Ca să nu se producă o respingere a rinichiului, Delia a făcut ulterior un tratament care i-a afectat grav sistemul osos şi a devenit dependentă de scaunul cu rotile.

Preşedintele Asociaţiei „Claudia Safta” a reclamat, în conferinţa de presă, „lipsa totală de transparenţă în efectuarea transplanturilor renale”, „sistemul închis” şi a acuzat „discriminarea pacienţilor”, precum şi faptul că, la Cluj-Napoca, vin cetăţeni străini cărora li se transplantează rinichi prelevaţi de la donatori români, amintind, totodată, că bolnavii nu sunt îngrijiţi post operator în Centre de Nefrologie. El s-a declarat surprins de declaraţia medicului chirurg Mihai Lucan făcută joi seara, la un post de televiziune, potrivit căreia „nu există Registru Naţional Unic de evidenţă a bolnavilor a căror viaţă poate fi salvată prin transplant şi nici liste de aşteptare”. Ungureanu s-a declarat revoltat şi în privinţa emisiunii televizate de joi seara, în care profesorul Lucan „a simulat pregătirea unui grup de pacienţi pentru transplantul renal din cursul serii, deşi cunoştea foarte bine că nu poate fi efectuat din cauză că donatorul a avut hepatită virală C”.

El a susţinut că sunt mult mai numeroase cazurile de eşec în transplantul renal, decât cele reuşite. Se raportează doar cazurile fericite, care sunt popularizare imediat la televizor, deşi au fost pacienţi pentru care rinichiul nu a funcţionat „nici măcar un minut, după transplant”.

„Luptaţi pentru viaţa voastră cu demnitate. Răspundeţi abuzurilor cu plângeri penale. Nu mai acceptaţi să fiţi operaţi în clinica privată a unui medic, precum Lucan, şi a doua zi transferaţi în spitalul de stat, pentru tratament”, a arătat Emanuel Ungureanu. Din punctul său de vedere, pacienţii dializaţi ştiu că depind de ICUTR şi din acest motiv „sunt şantajabili emoţional şi nu spun adevărul”.

El a subliniat că, din interese de culise, sunt doar câteva centre de transplant în ţară, iar activitatea de transplant trebuie să fie verificată.

„Trebuie să fie mai multe centre de transplant în ţară. Există un monopol al IUCUTR de la Cluj-Napoca şi trebuie să fie spart. Sistemul este închis şi persoanele din interior se protejează. La Clinica Chirurgie I din Cluj-Napoca urma să fie pregătiţi medici pentru transplantul renal la copii. Proiectul a fost sistat. Pe acest segment, monopolul este la Bucureşti. Numai acolo pot fi operaţi copiii. La fel se întâmplă şi cu transplantul hepatic”, a explicat Ungureanu.

Potrivit acestuia, în cazul actorului Alexandru Arşinel au fost încălcate toate protocoalele medicale. Imediat după transplant, jurnaliştii au avut voie să dea buzna în salonul de la terapie intensivă, cu tot arsenalul microbian după ei. Arşinel dezbrăcat până la brâu a vorbit cu reprezentanţii presei, chiar dacă totul trebuia să fie tratat cu confidenţialitate.

„Arşinel crede că am fost brancardier la IUCUTR. Îi dăruiesc o carte la care sunt coautor, intitulată „Transplantul renal pentru tine”, şi semnez dedicaţia cu „Brancardierul”. Aceeaşi carte o dăruiesc medicului Mihai Lucan cu dedicaţia următoare: „Domnule Profesor, vă rog din suflet să trataţi pacienţii în mod egal. (…) Insist cu rugămintea să nu mai luaţi banii de la amărâţi”, a declarat Emanuel Ungureanu.

El a subliniat, totodată, că se disociază de atacurile lui Mihai Bendeac şi Radu Banciu la adresa lui Arşinel. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.